Co dělat s dětmi doma, když jsou dny dlouhé jako týden?

19. 12. 2022 -  Kvído radí

Co dělat, když celý den prší nebo sněží? Máte doma maroda s rýmou a kašlem, který do školky nemůže, ale energie má na rozdávání? Známe to všichni. Pro případ, že vám docházejí nápady, jak se s dětmi zabavit, přinášíme pár osvědčených tipů.

Nebaví vás číst dokola jednu a tu samou knížku, po stopadesáté kreslit poníka a znova a znova stavět puzzlíky o dvaceti čtyřech dílkách? Čas s dětmi umí být opravdu náročný a den může mít pocitově i 36 hodin. Častokrát se jako rodiče uchylujeme k nejjednoduššímu řešení – pustíme dětem oblíbenou pohádku. A pak druhou a třetí. Načež vám při pokusu o vypnutí té poslední vaše ratolest udělá takovou scénu, že si říkáte, jestli vám to za to stálo. V článku vám poradíme aktivity, které můžete příště vyzkoušet. Není potřeba nic kupovat ani složitě připravovat, vystačíte si s tím, co máte doma. Dětem stačí ke štěstí častokrát opravdu málo.




Vánoční skřítci v plném nasazení

Vánoce jsou za dveřmi a přináší spoustu příležitostí, jak děti zapojit a spojit příjemné s užitečným. Pusťte se společně do vánočního úklidu. Jasně, všechno bude trvat dvakrát tak dlouho a možná u toho vznikne práce navíc, ale děti milují pocit, že vám pomáhají, a cítí se jako rovnocenní parťáci.

Už máte napečeno? Vyválejte těsto a zbytek nechte na dětech. Vykrajování i zdobení budou milovat. Vaše linecká srdíčka asi nebudou jedno jako druhé a z perníkových sněhuláků možná vyjdou trochu zrůdičky, ale ta radost za to stojí. Nakonec si pochutnáte jak nikdy. A pokud si troufnete, nechte děti upéct trdelníky. S tím by vám mohla pomoct sada Trrrdelník, kde je vše předpřipravené tak, že to děti zvládnou levou zadní.

Dle svého vkusu a kreativity zkuste s dětmi vyrobit vánoční dekorace. Na Pinterestu najdete spoustu tipů a návodů. Krásně vypadají sněhové vločky nebo závěsné hvězdy, vyzkoušet můžete i kreslení po oknech speciálním bílým fixem na sklo. Vánoční fantazii se meze nekladou.



Doba ledová

Oblíbená záliba především v zimním období – rozmrazování zvířátek. Ve tvořítkách na led necháte nejprve přes noc zamrazit malé figurky zvířátek. Použít můžete samozřejmě i malé mističky a jakékoli oblíbené gumové hračky. Další den zabavíte děti tím, že budete zvířátka pomocí pipety a horké vody s trochou soli vysvobozovat z kostek ledu. Děti si opět potrénují jemnou motoriku i trpělivost. Možná to nevyzní, ale rozmrazování zvířátek je vážně zábava a děti u téhle činnosti vydrží dlouhý čas. Můžete přidat i nějakou edukaci a zmrazovat třeba jen zvířátka, která žijí v polárních oblastech. Děti si to navíc mohou zopakovat s knihou Svět zvířat, kde kromě užitečných informací uslyší také autentické zvuky fauny a flóry.



Postavte si bunkr

Tohle je naprostá sázka na jistotu. Bunkry milují všechny děti. Ať bude mít váš bunkr podobu dvou židlí překrytých dekou, nebo vytvoříte něco sofistikovanějšího, určitě v něm zažijete spoustu zábavy. Důležité jsou polštáře, které vytvoří útulno, a hlavně – světýlka. Kde se bude podávat odpolední svačinka, je víc než jasné.



Hra na obchod

„Dobrý den, prosila bych tři mandarinky, jedny omalovánky a plyšovou ovečku. Kolik to bude stát? Platím kartou.“ Kdo bude paní prodavačka a kdo zákazník? Můžete si hru zpestřit a domluvit se na různých scénářích – hartusivý starý pán, roztomilá malá holčička, nerozhodná maminka. Jako rekvizity vám poslouží cokoli, co máte doma, obchod se smíšeným zbožím vyčarujete raz dva. Nebo byste raději knihkupectví? Či obchod s hračkami? Hra děti nejen baví, ale zároveň jim pomáhá upevňovat sebevědomí pro běžný život a napomáhá posilovat komunikační i sociální dovednosti.

A pokud nechcete úplně improvizovat, zkuste od Kvída krásnou a edukativní hru o nakupování, jmenuje se Obchod. Učí děti hospodařit s penězi, ale třeba i rozřazovat potraviny dle druhů. Při nakupování se hráči setkávají s různými výhodami a nevýhodami a vyhrává ten, kdo jako první donese domů celý nákup.




Šroubujeme, zatloukáme, montujeme

Hra na kutily a opraváře baví nejenom kluky. Děti si procvičí jemnou motoriku i koordinaci oko–ruka a potrénují trpělivost. Je představa, že vaše akční dítko bude držet v ruce skutečné kladivo a zatloukat skutečné hřebíky, trochu strašidelná? Nebojte, hru můžete absolutně přizpůsobit věku dítěte. Skvěle poslouží třeba papírové plato od vajec nebo krabice od bot, do které bude malý kutil zatloukat párátka. Pokud nemáte doma malé kladívko, improvizujte s paličkou na maso nebo měchačkou. Máte po ruce cokoli, co jde jednoduše rozšroubovat a zase sešroubovat? Sem s tím!



Půl království za kartonovou krabici

Jestli vám v poslední době dorazil domů balík větších rozměrů, snad jste si nechali kartonovou krabici! Ta se totiž může proměnit, v cokoliv vás napadne, a děti si užijí spoustu zábavy. Na internetu opět najdete záplavu tvořivých tipů, ale i tady platí – méně je často více. Vytvořte dětem jednoduchý domeček (životnost tak 1 týden) nebo třeba garáž pro auta (životnost tak 2 dny). Postačí vám jenom nůžky, lepicí páska, případně fixy na dekorování. Ale samozřejmě, jestli budete chtít svůj výtvor vylepšit, zkuste použít barevné papíry a vyzdobit třeba střechu barevnými taškami. Čím kreativnější nápady budete mít, tím větší zábava doma bude.



Srandičky každý den

Udělejte si taneční party a tancujte do padnutí. Připněte si páskem balon na záda a hrajte si na šnečka. Vytáhněte kastroly a založte s dětmi kapelu. Hrajte na honěnou nebo na schovku. Lechtejte se a smějte se spolu. Srandičky jsou pro radostné a spokojené dětství každodenní nutností.

Hravost (a výdrž) dětí nezná hranic. Užijte si ten společný čas naplno, za pár let na něj budete s trochou sentimentu vzpomínat.


Text: Markéta Patková Foto: Getty Images