Eva Burešová: Mateřství mě naučilo nepanikařit a stát si za svým

12. 11. 2020 -  Rozhovory

Herečka, zpěvačka, maminka malého Nathana a nově i ambasadorka Kvída je pořád v jednom kole. Jak zvládá mateřství, práci a kdo jí je největší inspirací? Mrkněte na rozhovor.

Na čem právě pracujete?

Nejvíce času mi zabírá natáčení seriálu Slunečná. Také nás čeká ještě pár dílů show Tvoje tvář má známý hlas. Divadlo se bohužel kvůli momentální situaci pozastavilo, ale stýská se mi moc. Mám pár svých projektů, ale snažím se mírně zvolňovat. Chybí mi spánek.



Váš syn se vám narodil ve dvaadvaceti, což je na dnešní poměry celkem brzo. Vnímáte to dnes jako výhodu?

Nikdy bych narození syna nevnímala jako nevýhodu. Syn se mi narodil přesně, kdy měl, a já jsem za to neskutečně vděčná. Je to můj parťák, moje největší láska a největší dar.

Čtete knihy o mateřství, nebo se spíš řídíte vlastní intuicí?

Ze začátku jsem některé četla a rozhodně mi v některých věcech pomohly, inspirovaly mě a poradily mi. Teď už vše nechávám plout. Mou největší inspirací je sám můj syn.

Co vás mateřství naučilo?

Zpomalit. Nepanikařit. Stát si za svým. Paradoxně ve mně mateřství probudilo mnohem větší klid a jistotu.



Co je pro vás na něm nejtěžší?

Nevyčítat si některé věci. Občas každou maminku přepadne myšlenka, jestli je dobrá, jestli vše dělá správně, jestli dětem dává dostatek času a pozornosti... Snažím se na tom pracovat.

Jste ambasadorkou Kvída, povězte nám něco o této spolupráci.

Kvído je parťák a hlavní symbol vzdělávacích her pro děti. Já jsem z této spolupráce nadšená, sama si ráda hraju, ale ne vždycky vím, jak hru propojit s něčím naučným. Kvído to dělá za nás rodiče. A všechny hry jsou zajímavé a pro děti zábavné. Pár z těchto výukových her teď patří u nás doma k těm nejoblíbenějším.

Kdybyste mohla dát jednu radu nastávajícím maminkám, jaká by to byla?

Nechte si poradit, ale konečné rozhodnutí dělejte vždy jen podle sebe.



Máte hodně nabitý program. Odpočíváte vůbec?

Většinou odpočívám v autě, když přejíždím z jedné práce do druhé. Nejsem ten typ, že bych si hodila nohy nahoru a jen tak nic nedělala, snažím se využít každou volnou chvíli k vlastnímu rozvoji. Ale můj největší odpočinek je hraní si se synem. Vysypeme bednu s hračkami a jsme schopni se soustředit jen na to a vyblbnout se do maxima.

Co považujete za svůj zatím největší profesní úspěch?

Každou svou práci si pečlivě vybírám, a tak nakonec všechny považuji za velké úspěchy.

Jaký je váš největší profesní sen?

Žádné konkrétní přání nemám. Moje jediné je, abych co nejdéle svou práci mohla dělat naplno.

Kdybyste nebyla Eva Burešová, herečka a zpěvačka, čím byste byla?

To netuším. Veškerý svůj čas jsem od malinka věnovala umění, takže jsem šťastná, že mi to vyšlo a mohu se tomu věnovat opravdu na profesionální úrovni.

Ale kdyby tohle nebylo, ráda bych pracovala s dětmi.

Text: Viola Černodrinská  Foto: Michael Kratochvíl