Nejdůležitější je umět s dětmi komunikovat

19. 3. 2020 -  Rozhovory

Už téměř čtyři roky se podílí na vývoji her v ALBI a v současnosti vede tým vzdělávání. Její srdcovkou je projekt předškolních vzdělávacích her Kvído. Sama se podílí na vývoji her a hledá originální cesty k dětem i jejich rodičům. Seznamte se s Andreou Löflerovou.

Původně jste zastávala pozici brand manažerky u českých i mezinárodních potravinových gigantů. Z ničeho nic jste ji opustila a začala tvořit hry pro děti...

Ono to trochu souviselo s mateřstvím. Když bylo synovi dva a půl roku a já se vrátila do práce, uvědomila jsem si, že se mi výrazně změnily hodnoty. Všechny ty meetingy, porady a dlouhé schvalovací procesy mi najednou přestaly dávat smysl a začala jsem hledat práci, kde se budu cítit více naplněná, a kterou budu mít možnost zároveň skloubit s mateřstvím. Vždycky mi děti byly blízké, začala jsem hledat vlastní cestu v tvorbě her a aktivit pro rodiny s dětmi.



A tak jste se rozhodla podnikat?

Přesně tak. Začátky nebyly vůbec jednoduché, když má člověk financovat všechno sám a nemá za zády velkou firmu s vysokým rozpočtem ani silnou marketingovou kampaň a musíte zvládat nejen vývoj her, ale i účetnictví a obchod, není to legrace. Řada lidí mě od toho odrazovala.

Proč?

V tomto segmentu je hodně velká konkurence a probojovat se je dost náročné. I tak jsem ale měla pocit, že to musím zkusit. Inspirací mi byla i Taťána Le Moigne, která sama vydala na mateřské pár vlastních her.

Vaší první hrou byly Povídačky.

Tehdy jsem se sžívala s dětmi svého muže a hledala k nim cestu. Uvědomila jsem si, že právě komunikace je to, co často mezi rodiči a dětmi chybí. Obklopila jsem se proto dětskými psychology, logopedy a dalšími odborníky a vytvořila hru, která je o nacházení věcí stmelující rodiče s jejich potomky. A nejenom rodiče, Povídačky se staly vítanou pomůcku i v ordinacích logopedů a dětských psychologů.


Uvědomila jsem si, že právě aktivní vzájemná komunikace je to, co často mezi rodiči a dětmi chybí.

A pak přišla nabídka spolupracovat s ALBI?

Ne hned, hry Povídačky jsem sama prodávala 4 roky a mezitím jsem vedla i dětské vzdělávací kurzy i kurzy vaření s dětmi od tří let. Nabídka z ALBI ale přišla ve chvíli, kdy jsem si uvědomila, že dlouhodobý růst her neutáhnu sama. V té době začal v Albi pomalu vznikat koncept předškolních vzdělávacích her pro děti a já ho měla v ucelené podobě uvést v r. 2017 na trh. Tato nabídka pro mne byla lákavá, a proto jsem se rozhodla zůstat na plný úvazek a začal vznikat koncept chytrých her pro malé objevitele - Kvído.



A jste tu už téměř čtyři roky. Kam se od té doby Kvído posunul?

Kvído měl na začátku svého vývoje úplně jinou podobu, než nyní, byl to původně pejsek. Dlouho jsme testovali, jaké zvířátko by děti nejvíc oslovilo a nakonec to vyhrála chobotnice – která patří mezi pět nejchytřejších zvířat na světě. V současnosti máme pět produktových linií podle zaměření a věku dětí: Kvído Batole, Objevitel, Cestovatel, Umělec a Školák, v těchto liniích vznikají vzdělávací hry pro nejmenší děti, předškoláky, ale i pomůcky pro školáky a základní školy.

Jaký máte vztah k elektronice, kterou dnes běžně vlastní už i předškoláci? V dnešní době asi děti před technikou na sto procent neuchráníme…

Myslím, že jde o to najít ideální míru. V předškolním věku bych to u dětí hodně brzdila. Rodiče mnohdy dají dítěti do ruky tablet nebo chytrý telefon, aby měli chvilku klid. Dětem sice technika tříbí logické uvažování a zrakové vnímání, ale o to hůř je na tom komunikace a jemná motorika, když mají cokoliv stříhat, lepit nebo si třeba jen zavázat tkaničky. Pro děti je důležité smyslové vnímání, osahat si a zažít různé povrchy, házet si míčem, zažít dobrodružství a povídat si o tom. To jsou věci, které se naučí jen tehdy, jdete-li s nimi do přírody a společně něco tvoříte.



Máte pocit, že si dnešní rodiče s dětmi méně hrají?

Mateřství není vůbec jednoduchá záležitost. Chápu, že si maminky potřebují odpočinout, ale interakce s dítětem do šesti let jeho života velmi důležitá. Právě v té době se dětský mozek vyvíjí nejvíce. Když tohle období propásnete, tak už ho nikdy nevrátíte. Děti si potřebují hrát venku, tvořit, smyslově vnímat svět kolem sebe a vzájemně si povídat s rodiči i ostatními dětmi. Počítač, chytrý telefon ani tablet tohle nenahradí.

Je těžší upoutat pozornost dítěte zvyklého na elektroniku než toho, který ji dostane do ruky jen příležitostně?

Děti jsou skvělými ukazateli toho, jestli něco funguje. Ty, co jsou zvyklé na elektroniku mají těkavější pozornost, nedokážou se plně koncentrovat a potřebují neustálou změnu podnětů. Existuje spousta skvělých aplikací, které jsou i pro předškolní děti přínosné, ale neměly by být na mobilu déle než půl hodiny za den. Naopak, když je vezmete do přírody, necháte je pouštět listy po vodě a stavět z kamínků věže, jak dlouho budou chtít, tak se jejich soustředění zlepší, aniž by jejich mysl ubíhala jinam.

Jak dlouho trvá vývoj jedné Kvídovy hry?

Každá hra se liší dle náročnosti a komponentů, které obsahuje. Výroba jedné může trvat půl roku až rok, zatímco výroba druhé dva až tři roky. Někdy se inspirujeme v zahraničí na mezinárodních veletrzích, jindy máme podněty od zákazníků, vlastních dětí, ale i rodičů a pedagogů, kterých se ptáme, jaké pomůcky a hry jim na trhu chybí. Spolupracujeme se speciálními pedagogy, logopedy a psychology, kteří mají odborný dohled nad vývojem vzdělávacích her.

Který trh je pro vás v tomto smyslu nejinspirativnější?

Krásné hry mají například francouzské nebo belgické firmy.



V chytrých pexesech děti spojují předměty nebo činnosti, které k sobě patří. V některých variantách hry se navíc mohou učit angličtinu. Více zde.


Jaký je zatím nejúspěšnější produkt, který Kvído nabízí?

Naše chytré vějíře a hádanky na cesty, které rozvíjí logické myšlení, znalost přírody, smyslové vnímání, sociální chování a řadu dalších dovedností pro život. Dalším oblíbeným produktem jsou chytrá pexesa. Děti neskládají dva stejné obrázky, ale ty, které k sobě logicky patří, třeba zvířecí maminku a mláďátko nebo pilota a letadlo. Velmi dobře je hodnocena i hra Obchod, která otevírá dětem cesty k finanční gramotnosti. A naším velkým úspěchem v loňském roce bylo vítězství v soutěži Hračka roku, kde se naše cestovatelské deníky, díky kterým se snažíme dostat děti od počítačů do přírody, staly absolutním vítězem.

Jaké novinky nás v Kvídovi čekají?

Nabídku cestovatelských deníků, ale i cest za pokladem a her na výlety v edici Kvído Cestovatel rozšiřujeme i v letošním roce. Ve všech 14 krajích po ČR budou moci rodiče s dětmi vyrazit na 30 různých výletů, kde budou plnit úkoly a navíc i 30 cest za pokladem, které opravdu končí skutečným pokladem. Nově uvádíme také řadu kreativních výrobků v edici Kvído umělec, abychom podpořili rozvoj tvořivosti, fantazie a jemné motoriky dětí.

Co myslíte, že dnešním dětem nejvíc chybí?

Čas rodičů. Aktivní a smysluplný, kdy jim věnují svou pozornost, i kdyby to mělo být jen pár desítek minut či hodin denně. Čas, kdy se rodič na dítě napojí a porozumí jeho světu.

Text: Viola Černodrinská Foto: Eliška Slováková