Co dělat s dětmi v karanténě? Máme tipy pro nejmenší i školáky!

21. 3. 2020 -  Hrajeme si s Kvídem

Nikdo přesně nevíme, jak dlouho budou děti doma ze škol a školek. Dobře ale víme, že největší průšvih je, když se děti nudí. Máme pro vás několik tipů, jak děti zabavit na co nejdéle a ideálně s rekvizitami, které máme všichni doma. A protože e-shopy stále fungují, předpokládáme, že kartonových krabic bude v domácnostech dost.

Batolata



Fazolová koupel

Batolata zbožňují hry s materiály jako je voda nebo písek. Ale co doma? Vyzkoušejte fazole! Nasypte je do větší krabice nebo boxu, přidejte nejrůznější odměrky, plastové hrnečky a kalíšky, aby si dítě mohlo materiál přesypávat a je to. Touto hrou děti krásně rozvíjí jemnou motoriku. Tip: V obchodě najdete různé barvy fazolí. Úklid vám usnadní, když koupíte barvu, která bude dobře vidět na koberci. Na koberci se také fazole nezakutálejí tak daleko, jako na podlaze ;). A pokud chcete udělat dětem překvapení, nasypte jim fazole do vany, ať se v nich vykoupou, nebo ji naplňte malými balónky a uděláte jim velkou radost i zábavu.

Nafukovací balónky

Všechny děti jsou jako u vytržení, když vidí nafukovací balónky. Samozřejmě nesmí být nafouknuté heliem, jinak by utekly ke stropu. Lehoučké balónky dětem utíkají pod rukama a batolata to milují, honí je po bytě, házejí do vzduchu. Pokud přežijete vrzavý zvuk gumy a občasné prasknutí balónku, můžete upoutat prckovu pozornost i na několik hodin. Můžete s nimi udělat i závody, kdy budou foukat balonky do vyznačené branky.

Pohybové aktivity

Pro vývoj každého batolete je nezbytný pohyb. Navíc se při něm děti krásně unaví a pak lépe spí ;) I v karanténě můžete jít na zdravotní procházku, pokud se nebudete shlukovat ve skupinkách a zakryjete si ústa a nos. Ale hýbat se dá i doma. Na youtube najdete nekonečno videí, zadejte do vyhledavače “toddler workout” a vyberte, které se vám líbí nejvíc. No, a když budete poctivě cvičit spolu, zůstanete pěkně ve formě i vy :)

Předškoláci




Závodní dráha

Máte doma autíčka a větší kartonové krabice? Krabice rozložte a nechte děti, aby karton pokreslily autodráhou. Těm mladším můžete obrysy dráhy nakreslit vy a děti budou samy vybarvovat. Nezapomeňte na silnice s křižovatkami a kruhovými objezdy, parkoviště, benzínky… Čím víc prvků, tím déle si děti vyhrají. Dbejte na to, aby děti k malování používaly nezávadné kreativní potřeby. Doporučujeme třeba ty od značky Crayola, které jsou navíc 100% smývatelné a vypratelné. Z kartonových krabic si mohou děti vyrobit a pokreslit vlastní velké autíčko a zkoušet si v něm závody po bytě.

Pevnost

Znáte nějaké dítě, které by nemělo rádo schovky a pevnosti? My ne :) Přitom stačí přehodit větší prostěradlo přes jídelní stůl nebo deku přes opěradla židlí a je to. Děti si pak domeček vylepší třeba polštáři nebo “nábytkem” z krabic a samozřejmě hračkami. Pevnost navíc pomůže odvrátit případnou ponorkovou nemoc v rodině a v kritických chvílích se do ní můžete schovat i vy sami :)

Domácí tělocvik

Děti se potřebují hýbat. Pokud máte venkovní prostor a křídy, není nic jednoduššího, než nakreslit na zem skákacího panáka. Pokud tuto možnost nemáte, můžete panáka vyrobit i v bytě pomocí papírové lepicí pásky nebo washi pásek. Pro domácí “tělocvik” se skvěle hodí také švihadlo, házení kruhů na kolík (nebo na stojan na toaletní papír?) nebo kuželky z plastových lahví - ty můžete podle potřeby částečně naplnit pískem nebo rýží, tak aby nelítaly všude kolem, ale aby je balónek dokázal porazit.

Záhadná krabička

Děti mají rády překvapení. Zkuste dětem schovat do krabice pár předmětů i malých hudebních nástrojů a postupně jim říkejte, co mají najít. Ony budou hledat předměty pouze podle hmatu či sluchu v krabici s víkem nebo v látkovém sáčku a rozvíjet si smyslové vnímání. Můžete si to vyzkoušet i vy:-)

Mladší školáci



Krabicové divadlo

Středně velké kartonové krabice jsou skvělým materiálem pro výrobu domácího divadla. Pomozte dětem vyříznout otvor v přední straně, případně vystřihnout postavičky z tvrdého papíru. Pomalovat scénu a postavy a nalepit je na špejli už zvládnou samy. Zabaví se nejen výrobou, ale pak i nacvičováním her, Vy už pak jen trpělivě sledujte vystoupení :)

Názorná výuka

Děti mají rády, když je zapojíte do domácích prací. Tedy jen do určitého věku, tak toho využijte :) Když jsou teď školy zavřené, můžete s dětmi u vaření oběda zopakovat bod varu a změny skupenství vody nebo převody váhových jednotek. Látku díky názorným příkladům daleko lépe pochopí a zapamatují si ji. A když u toho pochytí i nějaký ten recept, tím lépe! Nebo zkuste nechat naklíčit čočku, děti budou každý den sledovat, jak klíček roste a pak si můžou ozdobit chleba super zdravou dobrotou.

Pohledy pro kamarády

Asi nejtěžší na karanténě je pro děti to, že se nemůžou potkávat se svými kamarády. Můžou jim ale namalovat veselé pohledy! Stačí rozstřihnout čtvrtku o velikosti A4 na čtyři díly a na každý díl namalovat obrázek pro jednoho kamaráda. Děti, které už umí psát, můžou napsat dopis. Pak už jen strčit do obálky a až budete mít cestu na některou z povolených pochůzek, hoďte do schránky. Jen pohledy raději nevyrábějte, pokud má dítě rýmu nebo kašel, ať je nepošlete dál i s obrázkem.

Některé z uvedených aktivit se hodí i pro jiné věkové skupiny, nebojte se improvizovat a nuda si na vás nepřijde! Držíme vám pěsti, že zvládáte v průběhu týdne roli učitelů, vedoucích školních jídelem, školních psychologů i učitelů tělocviku a hudební výchovy:)

A nezapomeňte, pokud vyčerpáte svoje nápady, jak děti zabavit, tak Albi má e-shop se zásobárnou her, vzdělávacích pomůcek a kreativních potřeb pro děti už od 2 let věku.

Buďte zdraví, mějte se rádi a užijte si to spolu :)



Aktivity s Kvídem

Nabídku pestrých aktivit pro školáky i předškoláky na stažení
zdarma najdete i na našem webu v sekci Aktivity s Kvídem.
Omalovánky, domácí bojovky, chytré pexeso
a mnoho dalšího pro malé i větší objevitele.


Stáhnout si hry zdarma od Kvída