Poznávání přírody je nadčasová zábava. Nadchněte pro ni i děti

29. 8. 2023 -  Kvído radí

Naučte děti poznávat lesní ptactvo nebo luční kvítí. Vezměte si na pomoc hry nebo interaktivní knížky – bude je to bavit!

Taky jste se jako malí s radostí šprtali jména rostlin z edice Rozum do kapsy nebo se učili siluety dravců ze Zápisníku malého zálesáka? Pokročilejší možná zkoumali zvířecí stopy nebo se učili identifikovat hlasy ptáků. Říkáte si, že dnešní děti už něco takového netankuje? My věříme, že poznávání přírody je nadčasová zábava. S našimi tipy se pro něj znovu nadchne nejen vaše potomstvo, ale možná i vy sami.

Začněte doma, ve vlaku nebo v autě

Že už by mrňouse Rozum do kapsy asi nebavil? Zkuste je na objevování přírody navnadit interaktivně, třeba s edicí Kouzelné čtení. Mluvicí kniha Hravá přírodověda je určená pro děti od šesti let, které se v ní dozvědí, jak vypadají různé biotopy, kdo je obývá, jak fungují potravní řetězce, letokruhy nebo třeba jak vznikla pohoří. Jak jinak než hravou formou jim to všechno představí průvodce knihou – žalud Vendelín, který se rozhodl vyrůst ve statný dub.




Všechno si hravě zopákněte

Nabyté znalosti si spolu můžete ověřit prostřednictvím kvízů. Nebo si vymyslete vlastní slovní hry, které na knížku navazují. Klasika je hra „Které jsem zvíře?“ (nebo strom, rostlina, houba a podobně). Jeden hráč si myslí zvíře a ostatní se musí dobrat odpovědi s pomocí otázek, na které jde odpovědět jen ANO/NE. Nebo zkuste „Pětihru“: každý vyjmenuje pět zvířátek, co žijí v lese, v horách, u vody… A samozřejmě se žádné nesmí opakovat.

Začněte už s nejmladšími

Zatímco se starší sourozenci s Hravou přírodovědou učí popsat koloběh vody v přírodě, s mladšími to můžete vzít pěkně od základu. Kde a kdy spí sovy? Jak poznáte sojku a jak vypadá takový jezevec? A proč divočák Hugo ryje rypákem v zemi? Všechno vám pomůže vysvětlit interaktivní mluvicí knížka Lesní zvířátka, která se hodí už pro děti od 2 let.




… a pak to vše hledejte v přírodě

Když už si děti osvojily jména zvířat, stromů nebo květin, neexistuje víc vzrušující pocit, než je pak potkat ve volné přírodě. Pomůže vám s tím Poznávačka přírody na téma Zvířata a rostliny. Je to sada 50 ilustrovaných kartiček, na kterých najdete pět desítek zvířat a rostlin z české přírody. Součástí je plechová krabička a šikovná karabina, takže karty můžete vzít s sebou na výlet. Pak už stačí nastražit oči a uši. Najdete všech padesát? Jasně, sýkorku asi zahlédnete častěji než lišku nebo ledňáčka – ale nikdy nevíte!

Zahrajte si na stopaře

Zkušenější přírodovědci si můžou vyzkoušet poznávačku zvířecích stop. Když se na ně zaměříte, uvidíte je totiž všude. S domácím tréninkem pomůže sada na odlévání stop ze sádry, která je součástí encyklopedického boxu Mláďata – Objevuj svět!. A to není vše, děti v boxu najdou i spoustu zajímavostí o mláďatech zvířat z celého světa, pracovní sešit nebo samolepky. Vznikl ve spolupráci se Zoo Liberec, takže se v něm dozvíte spoustu informací o exotických zvířatech, ale právě i o jejich protějšcích z českých lesů a luk.




Připravte dětem v lese bojovku

Možná nastanou dny, kdy se dětem do těch lesů a luk zrovna chtít nebude. S motivací pomůže venkovní bojovka Lesní moudrost. Na vás bude umístit ilustrované úkoly na deset stanovišť a jako odměnu vymyslet nějaký pěkný poklad. Děti se pak (pod vaším dohledem) naučí orientovat v přírodě, prověří si postřeh i logické myšlení, budou si všímat okolí… A hned budou v lese jako doma.





Patero zásad pro chování v přírodě

K návštěvám přírody patří také respekt a ohleduplnost. Je skvělé je dětem vštípit – a i my dospělí si je můžeme občas připomenout. Třeba s pomocí našeho patera:

1. Nedělej hluk. Kdo se v lese pohybuje tiše, nic nevyplaší a víc toho uvidí.
2. Nescházej ze značené cesty. Zvlášť to platí v chráněných oblastech.
3. Nesahej na zvířata. Neber do ruky veverku, ještěrku ani motýla.
4. Netrhej vzácné rostliny. Ale pár borůvek nebo lesních jahod si klidně dopřej.
5. Nenechej po sobě žádné stopy. Odpadky a zbytky jídla odnes s sebou v batůžku.





Text: Marie Barvínková Foto: Getty Images