Jak mluvit s dětmi o penězích? Otevřeně a brzy

29. 10. 2020 -  Kvído radí

Podle dat z průzkumů Nadačního fondu Veroniky Kašákové, která pomáhá dětem z dětských domovů poté, co je v osmnácti opustí, končí řada z nich v dluhové pasti nebo exekuci. A to proto, že v ústavní výchově nemají jak přijít do styku s reálným fungováním peněz. Proto je tak důležité s dětmi o financích nejen mluvit, ale hlavně jim věci ukázat v praxi.

Základy mé finanční gramotnosti sahají do třetí třídy, kdy jsem začala dojíždět na jazykovku do okresního města. Na týden jsem dostala 20 korun, za které jsem si mohla koupit něco dobrého. A taky si vybavuju, jak jsme s bráchou vždycky dostali napůl stovku, když k nám na Vysočinu přijela pouť. Vyřešit, jak zelený papírek co nejefektivněji rozdělit mezi autodráhu, řetízkáč a cukrovou vatu, představovalo tu nejzapeklitější slovní úlohu na světě. 




Vezměte je na nákup

Základní hodnotu peněz jsou schopné pochopit už i velmi malé děti. Vezměte je do obchodu a ukažte jim, kolik co stojí. Na nákupech můžete perfektně potrénovat matematiku s prvňáčky. Porovnávání větších a menších čísel mají ostatně v učebních osnovách. Na obchod si ale v době karantény můžete zahrát i doma. Využijte hru o nakupování od Kvída nebo si vytvořte supermarket společně s dětmi.  Jednotlivé položky označte cenovkami s hodnotou třeba do deseti a dítěti dejte k dispozici konkrétní rozpočet. Pomůžete mu tak pochopit rozdílnou hodnotu mincí. Jablíčko za tři koruny může zaplatit třemi korunami nebo jednou korunou a jednou dvoukorunou. Uvidíte, že je to bude bavit, a vy si můžete v klidu odškrtnout jednu položku z distanční výuky. 




Obrázkové hádanky - Správný hospodář rozvíjí základní znalosti dětí v oblasti finanční gramotnosti a vlastní zodpovědnosti.


Kapesné, nebo brigáda?

Kapesné dostává podle průzkumů 38 procent českých dětí. Kdy s ním začít, je individuální, ale většinou se pojí s nástupem do školy. Výše kapesného se odvíjí hlavně od věku dítěte, individuální je i frekvence. Nakládání s „vlastními“ penězi je prvním důležitým krokem k finanční gramotnosti. Je lepší utratit všechno hned za drobnosti, nebo si raději ušetřit na něco většího? Pokud chcete děti podpořit ve spoření, můžete se s nimi domluvit, že jim ušetřenou částku na konci měsíce zdvojnásobíte. Nebo vymyslet vlastní férovou dohodu.





Motivační složka spoření je pro děti důležitá nejen proto, aby si uvědomily hodnotu věcí i peněz, ale i kvůli dobrému pocitu z vlastního vynaloženého úsilí. Tím, že automaticky nedostanou všechno, o co si řeknou, je vychováváte k větší samostatnosti i sebevědomí. Patnáctiletá dcera našich kamarádů si takhle přála vyjet na mezinárodní skautské setkání mimo Evropu, které proběhne za dva roky. Náklady na takovou akci se ale vyšplhají na desítky tisíc. S rodiči nakonec uzavřela dohodu, že když si půlku částky dokáže vydělat, druhou půlku jí zaplatí. V patnácti ji ale jen tak někde nepřijmou, takže si dobře spočítala, že hlídáním dětí známých si na cestu vydělá přesně za dva roky. 

Jděte příkladem

Dospívající zkuste zapojit do finančního chodu domácnosti. Tuší vaše děti, jaké jsou vaše rodinné měsíční náklady, kolik stojí voda a energie nebo co je to spoření? Ukažte jim třeba, jak a proč se zakládá trvalá platba, nebo je nechte spočítat, jakou část vašeho příjmu tvoří jejich kroužky. Můžete si i společně zkusit vypočítat, jak dlouho na jaký výdaj vyděláváte. Zapomenout byste neměli ani na negativní důsledky půjček a srozumitelně dětem vysvětlit, co je pokuta, penále nebo exekuce. Pokud si nevíte rady, může vám pomoci několik knížek, od těch pro nejmenší po odborné publikace pro středoškoláky. A věděli jste, že existuje něco jako Ekonomická olympiáda? 




Peníze nejsou všechno

Součástí debaty o financích by měla být i etiketa nebo partnerská či genderová témata. Vyráží vaše dcera nebo syn na rande? Kdo bude platit za kino nebo za večeři? A jak máte doma rozdělené finance vy? Dáváte přednost společné správě financí, nebo u vás vítězí soukromí a každý z partnerů má svůj vlastní účet? Víte něco o problematice platové nerovnosti? A proč jsou chudobou nejvíce ohroženy matky samoživitelky nebo ženy v důchodovém věku? To všechno jsou otázky, které budou zajímat většinu teenagerů. Odhoďte předsudky a pusťte se s nimi do debaty. Možná se i vy dozvíte něco zajímavého. 

Text: Linda Vomáčková  Foto: Getty Images