Jak ochránit děti před nebezpečím digitálních závislostí?

30. 1. 2020 -  Kvído radí

Usínáte a probouzíte se s mobilem v ruce, Facebook kontrolujete dřív, než si vyčistíte zuby, a připojení na internet je pro vás důležitější než cokoliv jiného? Nejste sami. Podle některých studií trpí netolismem, tedy závislostí na virtuálních drogách, více než polovina populace. Jak se s tímto poměrně novým fenoménem poprat? A jak před ním chránit naše děti? 

Neschopnost přestat hrát online hru, držet pod kontrolou online nakupování nebo se odpojit od sociálních sítí představuje pro dnešní děti větší riziko než alkohol a drogy. A nevyhýbá se samozřejmě ani dospělým. Bez internetu si většina z nás neumí představit běžný život, sociální sítě používají i důchodci a celou řadu věcí, jako třeba nákup letenek nebo placení účtů, už dávno neděláme jinak než prostřednictvím webu. Jsme propojeni s lidmi na druhém konci planety a máme perfektní přehled o všem, co nás zajímá. Což je skvělé. Problém nastává ve chvíli, když nám tahle vymoženost začne komplikovat „normální“ život.

Začněte u sebe

Děti, které jsou dnes na prvním stupni základní školy, se narodily do světa, ve kterém je konstantní připojení na internet naprostou samozřejmostí a chytrý telefon nezbytnou nutností. Neumějí hledat v papírových jízdních řádech, zato perfektně ovládají Instagram a znají všechny trendy youtubery. Online tráví třetinu svých dnů a o víkendu i sedm hodin denně v kuse. Aby se ve virtuálním světě úplně neztratily, potřebují mantinely, kontrolu a zdravé vzory. Pokud jste sami neustále přilepeni k displeji či monitoru, těžko můžete po dětech chtít, aby nebyly. V první řadě je tedy potřeba sáhnout si do svého vlastního svědomí. Máte ho čisté? Výborně. A jak tedy před nezdravou závislostí chránit své potomky?

Časy se mění

Proto, aby vaše děti neutíkaly do virtuálních světů, potřebují dostatek offline podnětů. Koníčky a aktivity, které je dokáží pohltit a nadchnout. Třeba trávit čas venku a s kamarády, což se lehko řekne, ale hůře realizuje. Dětí, které by v dnešní době pobíhaly po ulicích s klíčem na krku, už se moc nevidí. Nezbývá nám tedy nic jiného než se smířit s faktem, že pro zdravý vývoj našich dětí musíme dělat víc než naši rodiče. Těm zjednodušeně stačilo, když nám dali najíst, měli nás rádi a zbytek plynul tak nějak samospádem. Dnes jako rodiče čelíme ale úplně jiným výzvám. Jak se tedy postavit hrozbě netolismu? Musí jít o vědomé rozhodnutí nebýt online. A k tomu je potřeba děti dovést.

Pěstujte zdravé návyky

A to od nejútlejšího věku. Je samozřejmě lákavé zabavit batole tabletem, abyste se mohli v klidu najíst, jenže od téhle zdánlivě nevinné zkratky není dlouhá cesta k tomu, že se vaše dítě bez displeje nenají a nevydrží v klidu v MHD. Trvejte na tom, že v dopravních prostředcích se kouká z okna nebo maximálně do knížky, že při obědě se soustředíme na jídlo a ve frontě na poště se čeká a tečka. Ano, děti potřebují podněty, odborníci se ale shodují na tom, že do dvou let by neměly do obrazovek koukat vůbec, do pěti let věku pak maximálně hodinu denně.

Učte je lásce k přírodě

Berte je na výlety, ukazujte jim přírodní živly a naučte je radovat se ze všech smyslových zážitků, jaké člověku poskytuje pobyt venku. Jen málokteré dítě nenadchne zurčící potok nebo táborák. Naučte je aktivně odpočívat a milovat pohyb na čerstvém vzduchu jako nezbytnou součást života. Navíc Světová zdravotnická organizace doporučuje pro zdravý vývoj dětí mezi pěti a sedmnácti lety minimálně 60 minut intenzivní pohybové aktivity denně. Je totiž potvrzeno, že pohyb přímo souvisí s vývojem mozku. V době, kdy má každé páté evropské dítě nadváhu, je návyk na pravidelný pobyt venku k nezaplacení.



Ideálním offline pomocníkem můžou být třeba Kvídovy Chytré vějíře - obrázkové kartičky s jednoduchými otázkami pro děti. 

Hrajte si offline

Hru děti potřebují stejně jako nudu. Sáhnout po mobilu se jeví jako nejjednodušší řešení obojího. Nenechte se chytit do digitální pasti. Ve hru můžete proměnit jakoukoliv prozaickou činnost od vaření oběda až po úklid plyšáků. Dokud jsou vaše děti malé, není těžké je nadchnout pro domácí výtvarnou soutěž nebo turnaj ve cvrnkání kuliček. Nemluvě o tom, že nabídka deskovek, které zabaví malé i velké, je na našem trhu nepřeberná. Stačí si jen vybrat.

Pošlete je do Skauta

Do vodáckého oddílu nebo na kroužek mladých přírodovědců. Kamkoli, kde budou moci trávit čas se svými vrstevníky místo s mobilem. Rozvíjet empatii a naučit se, že každý z nás je sice trochu jiný, ale po společnosti, jistotě bezpečného prostředí mimo vlastní domov a sociálních kontaktech toužíme všichni. Uvidíte, že za nabyté sociální dovednosti vám v dospělosti poděkují.

Naučte je nedělat nic

Koukat, jak plynou mraky, nebo jen tak ležet s kočkou v náručí vidí naše zábavou a produktivitou posedlá společnost jako bezuzdné flákání a ztracený čas. Přiznejte si, jak často dovolíte sami sobě nic nedělat, aniž byste se trápili výčitkami? Přitom abychom mohli podávat výkony, potřebujeme dobíjet baterky. Místo sjíždění sociálních sítí se proto jděte třeba projít. Pseudozaměstnáváním se konzumací informací si ještě nikdo nikdy skutečně neodpočinul a vyhořelých neurotiků produkuje tahle společnost až až. Nepřidávejte se k nim a nedovolte to ani svým dětem.

Text: Natálie Veselá Foto: Getty Images