Jak zvládnout zápis do první třídy v klidu a bez stresu

27. 3. 2023 -  Kvído radí

Nastupuje-li do první třídy vaše prvorozená ratolest, můžete mít z celého procesu malinko osypky. Je vaše dítě připravené? Je dostatečně emočně zralé? Zvládá to, co se tvrdí, že by zvládat mělo? Máme pro vás návod, jak to co nejvíc ulehčit vám i vašim ratolestem.

Minulý rok nastoupilo do první třídy 131 tisíc dětí, v následujícím školním roce se dá očekávat obdobné číslo. Víc než sto tisíc rodin tak možná právě prochází stresujícím předzápisovým obdobím. Pokud mezi ně patříte i vy, v první řadě budete řešit, jestli je vaše dítě pro školní docházku dostatečně zralé. Vydrží se soustředěně věnovat jedné činnosti? Umí barvy? Tvary? Hodit míčem? Nakreslit postavu? Zavázat si tkaničku? Nakrájet maso ve školní jídelně? Nezkrátíme mu zbytečně dětství, když mu nezařídíme odklad školní docházky? Hlavou vám bude vířit spousta otázek, s některými si musíte poradit sami, na jiné lze poměrně snadno najít odpovědi s pomocí jednoduchého „check listu“ školní zralosti. Školní zralost neboli schopnost zapojit se do výuky má tři úrovně – biologickou, kognitivní a sociální.





  • Biologická zralost – nepozná se jen podle toho, jak je dítě vysoké a kolik váží, ale jde i o jeho odolnost vůči únavě, fyzické zátěži a nemocem. Pokud je vaše ratolest opravdu často nemocná, možná bude namístě odklad povinné školní docházky zvážit.
  • Kognitivní zralost – mluvíme o ní v případě, že dítě dokáže poznávat barvy, tvary a vizuálně podobné znaky, pojmenuje rozdíly a podobnosti, dokáže si věci zapamatovat a z paměti vyvolat, mluví ve větách a vyjadřuje se souvisle a srozumitelně. Nejste si jistí, co všechno vaše dítě umí nebo neumí? Kognitivní zralost řeší mimo jiné i logopedi, takže pokud k některému docházíte, nebojte se zeptat.
  • Sociální a emoční zralost – tu poznáte podle toho, jak je dítě samostatné: umí se převléct, umýt, najíst, zajít si na toaletu, nachystat školní pomůcky. Dokáže vaše dítě interagovat se spolužáky a učiteli? Umí pracovat ve skupině vrstevníků a naplňuje pokyny učitele? Zaměřte se i na to, jak reaguje na případný neúspěch, jestli ho zdrtí, demotivuje, nebo posouvá dál.

Pokud se vám z výše uvedeného zatočila hlava, hlavně nepropadejte panice. Ne všechno musí vaše dítě splňovat na sto procent, a přesto do školy patří. Děti v předškolním věku často dělají skokové pokroky, a jsou-li zápisy v polovině dubna, vašemu prvňáčkovi zbývá ještě čtyři a půl měsíce, než skutečně usedne do škamen. V dnešní době jsou školy zpravidla nachystané na to, že do první třídy nastoupí děti s různě posunutou startovní čárou. S Kvídem a chytrými hrami pro malé objevitele navíc můžete doma i na cestách potrénovat a hravou formou znalosti doplnit.




Nesrovnávejte!

Ačkoliv tohle moudro říkají pediatři rodičům prakticky od narození jejich dětí, nějakému tomu srovnávání občas podlehne každý. A že sousedovic Alenka umí všechna písmenka abecedy ještě před zápisem, a váš Tonda pořád nejradši hloubí tunely na pískovišti? Nevěšte hlavu, s praktickou znalostí fyzikálních zákonů se určitě neztratí. Rozhodně se nemusíte snažit do svých dětí na sílu nalít nějaké školní znalosti a dovednosti ještě před školní docházkou. Kvůli tomu, aby se naučily číst, psát a počítat, děti do školy nastupují. Nic z toho ovládat nemusí. Zkuste využít společný čas ještě nezatížený školními povinnostmi na sto procent. Jen tak si čtěte, procházejte se, jezděte na kole, choďte na hřiště. Rozvoj motoriky prospívá kognitivním schopnostem daleko víc než memorování abecedy!


Kam patříme?

Kromě školní zralosti dítěte budete možná řešit i to, do jaké školy patříte. Říká se tomu spádovost škol a jde o to, že do jedné školy chodí děti z jejího okolí. Zvláště ve větších městech se lze setkat s tzv. spádovou turistikou, kdy rodiče sobě i svým dětem přehlašují trvalá bydliště do blízkosti vysněné školy. Pokud je ale přesun bydliště jen na oko, můžete později litovat při každodenním dojíždění. Nespornou výhodou spádových škol je taky fakt, že dítě chodí do třídy s dětmi, které bydlí v okolí, a kamarádi spolu pak mohou trávit čas i odpoledne venku, aniž by kvůli tomu museli jet přes půl města. A co se týče pověsti škol, i na průměrné škole můžete narazit na báječnou paní učitelku, která dětem školu neznechutí, a naopak.


Dejte najevo, že je to velká věc

Zápis je na většině škol více méně administrativní úkon, kam ani není třeba budoucího prvňáčka brát s sebou, takže dítě nemusíte drtit, aby rozeznalo hoboj od klarinetu, protože „co by na to u zápisu řekli a ještě aby nám nedoporučili odklad“. Pokud o případném odkladu uvažujete, můžete se včas poradit s učitelkami ve školce, které s vaším dítětem tráví dost času ve „vzdělávacím“ módu, a bude-li to třeba, obrátit se na pedagogicko-psychologickou poradnu.

Pokud se vaše dítě jeví jako zralé pro školní docházku, k zápisu vyrazte. Neuvažujte o odkladu kvůli tomu, že potomkovi nechcete krátit dětství. Takovým krokem byste potenciálnímu prvňáčkovi udělali spíše medvědí službu. Děti kolem šestého roku věku jsou jako houby, které touží po poznání a do školy se těší. Tohle těšení můžete podpořit i malou oslavou zápisu – jděte do papírnictví, kupte dítku kufřík na výtvarku a nechte ho vybrat pastelky, vodovky a třeba ubrus na lavici. A majitele nového kufříku pak vezměte do cukrárny, kde si na zápis ještě připijete malinovkou!


Text: Jitka Esserová Foto: Getty Images