Jeden je málo, deset moc? Kolik dárků pod stromečkem je tak akorát?

26. 11. 2019 -  Kvído radí

Skoro každý rodič řekne, že na Vánocích miluje především to nadšení a rozzářené dětské oči při rozbalování dárků. Jenže jakou radost budou děti pod stromečkem ve finále mít, rozhodně nezávisí na počtu dárků. I tady totiž platí otřepané „všeho s mírou“.

Je paradoxem, že čím víc dárků prckové dostanou, tím menší z nich mají radost. S jídlem roste chuť, a tak se děti časem začnou zaměřovat spíš na to, kolik balíčků pod stromečkem najdou, než co se skrývá pod balicím papírem. Hlavně aby jich bylo víc než loni. Může se to zdát jako nevinná, vcelku normální praxe, přitom je to nebezpečný trend, který úzce souvisí se zvyšující se životní úrovní.

Proces těšení se

Rodiče malých dětí, tedy lidé mezi třicítkou a čtyřicítkou, si možná ještě živě vzpomenou na své dětství, podobně jako devětatřicetiletá Lucie K. z pražských Letňan, maminka šestileté Sáry: „Nikdy jsem neměla barbínu a celé dětství jsem si ji moc přála. Nejdřív se jednalo o nedostupné zboží, po pádu režimu sice byly k sehnání, ale za šílené ceny. Já jsem se jí nikdy nedočkala, moje dcera jich má sedm a nehraje si s nimi.“ Zatímco lidé, kteří se dnes nachází ve středním věku, si na vysněné dárky museli počkat (a někdy se nedočkali), a díky tomu si jich také víc vážili, současné děti mají téměř vše, na co si vzpomenou. Na jedné straně si plněním dětských přání plní jejich rodiče (a babičky) své staré sny, na druhé straně nemůžeme čekat, že děti, které se topí v dárcích, se z nich budou opravdu radovat.

„Čím víc dáváme, tím větší množství dárků bude dítě potřebovat, aby vůbec zažilo radost. Příliš mnoho dárků vede pouze k rozbalovací agonii, dítě rozbaluje a rozbaluje, ale rozbalený dárek obvykle ihned odhodí, aniž by se na něj podívalo. Velké vzrušení mu přináší pouze samotná aktivita rozbalování,“ řekl už v roce 2016 docent Radek Ptáček z Institutu dětské psychologie a řada kolegů mu dodnes dává za pravdu.

Počet dárků je individuální

Na to, kolik dávat dětem dárků, univerzální návod neexistuje. Každá rodina i dítě jsou jiní, každý z nás se pohybuje v jiné společnosti. Někteří psychologové radí omezit dárky na jeden až dva a zaměřit se na výjimečnost Vánoc. Tedy příležitost být spolu, užívat si to, že nikdo nikam nespěchá a máme čas jeden na druhého. V řadě rodin je naopak zvykem dávat dárků hodně, často i velmi drahých, v duchu hesla „proč ne, když si to můžeme dovolit“.  Obecně by mělo platit, že dárků by dítě mělo dostat tolik, aby se cítilo uspokojeno a aby dostalo aspoň něco z toho, co si přeje. Pohodlně vás navede dopis Ježíškovi, povídání si a naslouchání. 

Vrtá vám hlavou, jestli to u vás doma s dárky nepřeháníte? Vyzkoušejte si na svém potomkovi malý test. Den po Vánocích (nebo klidně i narozeninách) se ho zeptejte, co všechno dostal nebo co mu udělalo největší radost. Jestli si bez problémů vzpomene aspoň na pár konkrétních věcí, můžete si zatleskat. Jestli ale bude marně lovit v paměti, co že to vlastně dostal, dárky jste ho zahltili tak, že obsah balíčků ani nevnímal.

Text: Petra Matějková Foto: Getty Images





Chytré dárky od kvída

S Kvídem o Vánocích nešlápnete vedle - nejenom, že Kvídovy hry jsou zábavné, ale taky se při nich děti spoustu věcí naučí. Kvído právě uvedl jedinečné herní knihy Hravé čtení, které pomáhají dětem s rozvojem dovedností při čtení, mezi maminkami jsou nesmírně populární i sešity Roztančené fixy, které se zaměřují na rozvoj psaní. Nebo můžete zkusit některý z cestovatelských deníků chobotnice Kvído a připravit dětem jaro plné výletů - jedná se o Hračku roku 2019 v České republice!