5 tipů na svačiny, které večer nenajdete na dně aktovky

23. 8. 2019 -  Kvído radí

Určitě si pamatujete seškrabávání papírového ubrousku ze šunky a každodenní napětí při otevírání balíčku. Občas letěl rovnou do koše, protože vaše máma si prostě ne a ne zapamatovat, že nesnášíte taveňák. Jak to ale zařídit, aby svačina dětem chutnala a vy měli aspoň trochu pocit, že jste do potomka dostali něco výživově vyváženějšího než čokotyčku z automatu? Přinášíme pět tipů, jak připravit rychlé a zdravé svačiny, které ale neurazí ani dospěláka.

Sendvič s jablky a kuřetem

Děti mají kombinace ovoce a masa většinou rády. Kolikrát už jste měli hlavu v dlaních, když dítko trvalo na kuřeti s broskví? Jestli si chcete vychovat mladého gurmána, zkuste mu naservírovat trochu důmyslnější variantu. Skvěle funguje jablko a pár rozpůlených kuliček hroznového vína s krůtí šunkou nebo zbytky pečeného kuřete od oběda. Jestli nemáte doma alergika, přihoďte navrch ještě nasekané vlašáky. Housku (ideálně tmavou) stačí namazat trochou čerstvého sýra, a variace na slavný salát waldorf je na světě.

Puding z avokáda


Avokádo nemusí být úplně lákavou surovinou. Jemnou chuť a měkkou konzistenci každé dítě nevyhodnotí jako něco, co by si chtělo dát na chleba a pak se s ním fotit na Instagram. Tuhle superpotravinu do nich ale můžete nenápadně dostat v trochu jiné podobě: jako čokoládový puding. Není to tedy puding v pravém slova smyslu, ale to se nemusí nikdo dozvědět. Stačí jedno zralé avokádo rozmixovat se lžící medu/vanilkového cukru a trochou kakaa. Jestli by to bylo pořád málo sladké, dá se do něj ještě nastrouhat trocha čokolády nebo přidat javorový sirup. Doplňte banánem nebo třeba müsli tyčinkou.

Španělská tortilla

Tahle tortilla (čtěte tortija) nemá nic společného s tou mexickou, jedná se vlastně o vaječnou omeletu s bramborami. Tímhle tradičním španělským pokrmem můžete hravě obstarat svoji večeři, a co zbude, vyexpedujete školákovi druhý den na sváču, omeleta totiž chutná skvěle i nastudeno. Na plátky nakrájené brambory nejdřív osmahněte na oleji (důležité je pořádně solit, dodatečně už to prostě není ono), až budou téměř měkké. Potom už je na vás, co přihodíte, zkuste třeba jarní cibulku, rajčata nebo šunku. Ještě trochu orestujte, pak zalijte prošlehanými vajíčky a nechte pod pokličkou zapéct, až vajíčka zatuhnou. Na konci legraci: pokuste se tortillu otočit... Přiklopte pánev talířem, na který ji vyklopte, a šup s ní zpátky. Držíme palce!

Hummus a zeleninové hranolky


Hummus už je dnes taková svačinová klasika. K němu nakrájejte zeleninu, kterou můžete vydávat za hranolky. Tu vybírejte podle toho, co vaše dítě snese: mrkev, okurka, paprika, řapíkatý celer nebo rajčata (ta se dají vydávat za krokety). Samotný hummus buď jednoduše kupte už hotový, nebo se dá celkem snadno vyrobit domácí. Stačí vám k tomu konzerva cizrny, tahini pasta, trocha česneku, olivový olej, citron a pepř se solí. Domácí i ten kupovaný snadno vylepšíte slunečnicovými semínky, mangem nebo třeba sušenými rajčaty.

Nehrajte si na výživového poradce

Jestli chcete mít jistotu, že vámi pracně vymýšlené a posléze vyrobené svačiny nenajdete za pár týdnů zplesnivělé v šuplíku, zapojte do jejich produkce samotné strávníky. Dejte jim na výběr, co vaše špajzka aktuálně nabízí, a udělejte z patlání pomazánky večerní program. Jen se musíte udržet a nechat je alespoň chvíli ujídat, to k tomu prostě patří. Hlavně se ale nesnažte děti nutit k pojídání vámi milované suroviny, chuťové buňky se vyvíjejí a k něčemu se člověk prostě musí projíst. Váš nátlak povede leda k averzi, které se pak jen těžko zbavuje.



Zdravouš a Mlsanda

Zdravouš a Mlsanda rozvíjí aktivní pohyb, manuální zručnost, znalosti o zdravé výživě a schopnost pracovat v týmu. Unikátní rodinná kooperativní hra pro děti od 5 let. Tak co, troufnete si vysvobodit Zdravíkov ze spárů zlé Mlsandy? 

Podívám se na hru

Text: Simona Ondráková, foto: Thinkstockphotos a Unsplash