Jak na domácí vzdělávání přirozeně a hravě

15. 2. 2021 -  Kvído radí

Co přesně znamená naučit se číst a psát, jsem zjistila až ve chvíli, kdy na podzim loňského roku zavřely všechny školy a já jsem se starší dcerou začala denně otvírat slabikář a písanku. To, co mi přišlo automatické a jasné, jí často trvalo na můj vkus dlouho a někdy se to neobešlo bez slz. Už ale víme, jak na to hravě a v klidu.

Rituály a režim

Jsem rozený chaotik a je mi tak dobře, ale některé povahy vyžadují pevně stanovený řád. Zjistila jsem, že se musíme učit dopoledne, dokud mají všichni ještě sílu a chuť. Že když vyrazíme na celý den ven s tím, že to večer doženeme, nebude to fungovat. Dceru jsem zapojila do samotné přípravy, naučily jsme se společně zorientovat v rozvrhu a udělat si týdenní plán. Hodně také pomáhá odškrtávání jednotlivých položek (úkol z matiky, jedna stránka v písance). Díky tomu vidí, co už má hotové, kolik toho zbývá, a můžeme si zbytek práce v klidu naplánovat.




Český jazyk

Úplně chápu, že nekonečné omílání vět typu „Ola mele maso“ v dětech vyvolává zoufalství. Zvlášť když se jim ještě pletou slabiky i písmenka. I češtinu lze zvládnout zábavně. Výborné hry na procvičení abecedy nebo i vyjmenovaných slov nabízí třeba česká firma Poketo. Pokud máte rádi české ilustrace, zkuste třeba Chytré pexeso od Kvída nebo Šmalcovu abecedu. Anebo si vyberte konkrétní písmeno a zaúkolujte děti, aby v bytě našly a přinesly 10 věcí, které začínají třeba na P. Čtenářům ve druhé nebo třetí třídě může pomoci třeba knížka Šedík a Bubi, kde jsou jednotlivé slabiky barevně odlišené a usnadňují čtení.




Matika

Matematiku nejraději trénujeme při hře na obchod. Mladší dcera vytasí své dřevěné zásoby ovoce a zeleniny a plyšové potraviny z IKEA, starší dcera napíše cenovky, nakreslíme a vystříháme si peníze s hodnotou do 10 Kč a vesele obchodujeme, dokud nás to baví. Podobně funguje i sčítání a odčítání kostiček lega, z kterých také vytváříme barvené řady s počtem dílků podle barvy napsané číslovky. A inspiraci pro cvičení z geometrie v souladu s Montessori pedagogikou můžete najít i v přírodě. Slovní úlohy často vzniknou z každodenních situací: Máme 2 krabičky sušenek po třech kusech. Jak se rozdělíme, abychom měli všichni stejně, když jsme 3? Na reálných předmětech chápou děti příklady překvapivě rychle.





Prvouka

Základním cílem prvouky je naučit se vnímat svět kolem sebe a jeho souvislosti. A sem patří úplně obyčejné věci, jako domácí práce, společné pečení, znalost ročních období nebo dopravních značek. Zkuste si z kartonu vyrobit malé hodiny s pohyblivými ručičkami, nechte na ně děti napsat číslice a trénujte poznávání času. Můžete do toho zapojit i zlomky – čtvrtka, půlka a ¾ se dají perfektně vysvětlit třeba při krájení jablek nebo pizzy. Při povídání o ročních obdobích můžete propojit i jednotlivé předměty. U nás mělo velký úspěch, když jsme na instagramu vyhledávali díla různých malířů zobrazující sníh a zjistili jsme, že zdaleka není jen bílý.




Výtvarka a hudebka

Uměnovědy není potřeba nijak zvlášť hrotit, dětem by měly přinést hlavně radost. Vyberte si, co je vám bližší, a inspirujte se na internetu. Můžete třeba zkusit poznávačku zvuků hudebních nástrojů nebo skladeb – k tomu vám skvěle poslouží knížka Divoká symfonie od světoznámého spisovatele a autora bestselleru Da Vinciho kód Dana Browna, jejíž součástí je interaktivní aplikace pro chytré telefony. A co se výtvarky týče, nemusíte se omezit jen na kreslení, malování či tvoření. Mám vyzkoušené, že i s předškoláky lze směle zabrousit do teorie. Společně můžete zkusit třeba techniku slow art. Ta spočívá v tom, že se na konkrétní obraz (v knize nebo na počítači) soustředěně díváte třeba minutu a pak si povídáte o tom, co vidíte, vnímáte, jaké detaily vás nebo děti zaujaly. Slow art podporuje soustředění i cit pro detail. A v době bleskového skenování obrazovek prospěje dětem i dospělým.

Nebojte se chyb

Během domácí výuky se s chybami potkáte často. Buď něco pokazí děti, nebo selžete vy v roli učitele. Najít způsob, jak něco dobře vysvětlit nebo děti motivovat, může být zdlouhavé a ne vždy to klapne na první dobrou. V Montessori se chyba bere jako přirozená součást procesu, jako přítel. Díky ní máme možnost se něco naučit a posunout se dál. Děti by měly vědět, že se chyby nemusí bát. A taky by na ni měly přijít pokud možno samy. Zkuste odolat pokušení hned jim problematické místo ukázat, nebo rovnou křičet. Trpělivost se vyplatí a ve finále povede k větší samostatnosti malých studentů.

Nesnažte se být perfektní ani stihnout všechny úkoly za každou cenu. V situaci, v jaké všichni žijeme už bezmála rok, je na prvním místě duševní zdraví a rodinná pohoda. Prostě zvládnete, co je ve vašich silách, a zbytek nechte osudu.


Text: Linda Vomáčková Foto: Getty Images



Aktivity s Kvídem

Nabídku pestrých aktivit najdete i na našem webu
v sekci Aktivity s Kvídem. Rychlá čísla, zábavná písmenka,
chytré pexeso a mnoho dalšího pro malé i větší objevitele.


Učte se s Kvídem