Děti a nedostatek pohybu - jak se rozhýbat, když není kde

29. 1. 2021 -  Kvído radí

V posledních několika měsících přišla spousta z nás o svou přirozenou každodenní dávku pohybu. A s nástupem online výuky dopadly negativní důsledky „domácího vězení“ i na naše děti. Ani před pandemií na tom nebylo Česko, co se pohybu týče, zrovna nejlépe a po téměř roce koronavirové krize jsme na tom ještě hůř. Co s tím?



Pandemie z obezitologického hlediska našemu celkovému zdravotnímu stavu příliš neprospěla. Podle nejrůznějších anket a průzkumů přibrala za poslední rok více než třetina Čechů průměrně od jara až kilogram měsíčně. Odborníci také upozorňují na nebezpečí ztráty kondice. Pokud jste se přestali hýbat, může být návrat do normálního režimu, navíc s několika nadbytečnými kily, dost obtížný. A děti? Ty přirozeně kopírují návyky rodičů, takže vysedáváním před televizí nebo počítačem je k aktivnímu pohybu nepřimějete.

Sportovní kroužky nestačí

Skladbou a kvalitou pohybu u dětí se zabývala dosud největší mezinárodní studie, které se zúčastnilo více než 500 vědců z celkem 49 zemí. České děti se ocitly zhruba uprostřed, společně se svými vrstevníky z Německa nebo Velké Británie. Z výše zmiňované studie vyplynul i překvapivý závěr, že děti trpí nedostatkem pohybu přesto, že pravidelně sportují. Jak je to možné?



Přestože organizovanému pohybu, tedy nějakému sportovnímu kroužku, se u nás věnuje více než polovina dětí, na splnění základního pohybového minima to nestačí. Podle odborníků je optimální denní dávka pohybu pro děti školního věku zhruba 60 minut. Mělo by jít o takovou aktivitu, u které se zadýchají a zapotí. Pokud tedy chodí jednou nebo dvakrát týdně na volejbal, zbývající dny by měly organizovaný sport doplnit přirozeným pohybem. A v tom je právě problém.

Rohlík a distanční výuka

Přirozený pohyb se z našich životů totiž čím dál více vytrácí. Tento trend byl patrný už dlouho před pandemií, ale v souvislosti s vládními opatřeními ještě nabral na intenzitě. Na dlouhé měsíce jsme zůstali doma, přikovaní k počítačům na home officu, a naše děti odkázané na distanční výuku tráví před obrazovkami hodiny denně. Odpadly cesty do školy, kroužky jsou zavřené, zákaz sdružování neumožňuje žádné kolektivní sporty. V situaci, kdy si můžeme online koupit všechno od potravin přes drogerii, oblečení, knihy až po domácí potřeby, řada lidí rezignovala na jakýkoliv pohyb úplně. Pokud nechceme, abychom my i naše děti z pandemie vyšli jako trosky s ochablými svaly, vadným držením těla a nadváhou, je čas něco s tím udělat.

YouTube, parkour, akrobacie

Aby cvičení fungovalo, musí bavit vás i děti. Pokud se budete nutit do monotónního posilování nebo běhu v parku, když vám mnohem víc vyhovuje jóga, docílíte jen otrávených obličejů a zbytečně demotivujete sebe i své malé parťáky. Jestli vám schází nápady, vezměte si na pomoc třeba Déčko – na webu najdete hned několik pořadů zaměřených na cvičení nebo tanec.

Zatančit si ostatně můžete i neorganizovaně. Pusťte si oblíbenou muziku a udělejte si domácí diskotéku. Uvolníte se a během chvíle se vám vyplaví i zasloužené endorfiny. Děti se s nadšením přidají. Můžete také zkusit zavést si doma nové rituály. Pokud všichni trávíte celý den v bytě, stanovte konkrétní čas (třeba před snídaní nebo před večeří) a společně se protáhněte. Skvělá videa a najdete na YouTube, pilates i jógu s vámi hravě zvládnou i teenageři.

Ti akčnější se mohou klidně zaměřit na náročnější work-outy. S malými dětmi si pak můžete vyzkoušet třeba párovou akrobacii. Jde o jednoduchá balanční cvičení, u kterých děti trénují rovnováhu a vy posilujete svaly. Inspiraci najdete třeba v knížce Matějova akrobacie. Vyplatí se i vyrazit do nejbližšího parku a zkusit si třeba základní prvky parkouru – uvidíte, co všechno zvládnete.



Ať už se rozhodnete pro cokoli, vězte, že každý krok se počítá. Dětem nejvíce prospívá volná hra s vrstevníky venku, prostě jít takzvaně „na lítačku“. Snažte se také zařadit co nejvíc přirozeného pohybu do svých každodenních aktivit. Pokud se teď vyhýbáte MHD, nejezděte ani autem, zkuste si vybrat cíl v dochozí vzdálenosti a vyrazte pěšky. Je jedno, jestli na nákup, nebo na nejbližší vyhlídku. Objevujte okolí, dělejte dřepy při vyndavání nádobí z myčky, vymyslete si rodinnou sportovní výzvu. Kreativitě se meze nekladou, zdraví a dobrá nálada vašich nejmenších nejbližších za to stojí.

Text: Linda Vomáčková Foto: Getty Images