Jak nebýt mamataxi (aspoň někdy)

31. 5. 2022 -  Kvído radí

Do školy, na plavání, na hrnčířský kroužek, do hudebky, na koně, na fotbal nebo atletiku. A jako na potvoru se to všechno odehrává na opačných koncích města. Odpoledne pak trávíme v zácpách, zatímco nám ratolesti na zadních sedadlech s gustem dávají najevo, jak moc se nudí. Jenže můžeme v dnešní době vůbec nebýt „mamataxi“, jak se tomuto fenoménu poněkud genderově nekorektně říká?

Předně si pojďme přiznat, že auto k modernímu životu prostě patří. Zároveň chceme, aby děti dělaly věci, které je rozvíjejí a baví. Jenže to pochopitelně znamená, že nemusí být všechny v docházkové vzdálenosti. Takže bude asi trochu iluzorní si představovat, že se lze cestám autem úplně vyhnout. Ovšem můžeme je omezit a zracionalizovat, aniž bychom museli dělat nějaké velké kompromisy v aktivitách, které chceme svým potomkům dopřát.




5 důvodů, proč do školy po svých

Relativně jednoduché je to při cestách do školy. Tedy pokud děti vozíte několik kilometrů do vysněné soukromé vzdělávací instituce, pak vám asi není pomoci do doby, než budou natolik samostatné, aby samy zvládly cestu autobusem. Jestliže ale máte školu do patnácti minut chůze, pak jde jen o to se přesvědčit, že se vyplatí vstát trochu dřív. Člověku se ale z vyhřáté postele zpravidla nechce, a proto jsme pro vás připravili pár důvodů, které by vás snad mohly motivovat.

1. Pohyb

PohybVědci si už delší dobu všímají, že děti se hýbají čím dál méně. WHO doporučuje 60 minut aktivního pohybu denně, přičemž tuto kvótu splňuje pouze 20 % kluků a 12,5 % holek do 15 let. No a cestou do školy a ze školy po svých se tomuto cíli můžete aspoň částečně přiblížit. 

2. Zdraví

Tohle asi není třeba moc rozebírat. Více pohybu rovná se lepší kondice i imunita. Navíc děti na zadním sedadle dýchají až 12× horší vzduch, než je venku. 





3. Schopnost pohybovat se v dopravě

Když dítě dopravu pozoruje zpoza skel jedoucího auta, nemá šanci se naučit základním návykům, jak se pohybovat na ulicích plných aut, cyklistů a ostatních chodců. Dennodenními cestami do školy si správné návyky lehce osvojí. 

4. Životní prostředí

Zde nejde jen o to, že svými jízdami do školy přispíváte ke globálnímu oteplování. Sice málo, ale když je lidstva několik miliard, každý individuálně ušetřený gram CO2 se počítá. Některá zastupitelstva navíc poukazují na to, že v okolí škol je ráno násobně více provozu, což vede i k většímu lokálnímu znečištění.

5. Nebezpečí na silnicích

Některé české městské části – např. Horní Počernice – se inspirovaly sousedy na západ od nás a kolem škol v ranní špičce zavádějí zákaz vjezdu. Dopravní situace totiž na některých místech začala být neudržitelná a docházelo tam k nehodám. Na tom se přece nechcete podílet. Aspoň ne denně.




Odpolední kroužky? Prověřte si cestu na navigaci

S odpoledním rozvážením dětí po kroužcích je to o poznání složitější. U běžnějších aktivit, jako jsou sporty typu fotbal, atletika nebo tenis zpravidla vzdálenost zohlednit můžete. Je samozřejmě možné, že zrovna fotbalový klub ve vaší blízkosti je o něco horší než ten, kam byste museli půl hodiny dojíždět. Nicméně je na zvážení, zda vám dojíždění za to opravdu stojí. Pokud si tedy vybíráte z více možností stejné aktivity, zkuste se podívat na navigaci – třeba na Waze –, jak dlouho tam cesta trvá. Ale musíte to udělat v době, kdy skutečně pojedete, protože to zvláště ve velkých městech může znamenat i dvojnásobný čas jízdy.




Zkuste jezdit s kamarády

Jinak se to ale má s aktivitami, které zas tak obvyklé nejsou. Jestli žijete ve městě, lidušku asi poblíž mít budete, ale s hrnčířskou dílnou už byste museli mít docela štěstí. Podobné to je, když vaše dítě bude chtít dělat třeba akrobacii na koloběžce nebo se učit přeskakovat zábradlí v parkourovém klubu. Naštěstí máte docela slušnou šanci, že na takový nápad vaše dítě nepřišlo samo třeba na YouTube, ale že podobný sport dělá jeho kamarád ze školy. V tom případě se můžete domluvit s jeho rodiči, že jeden týden pojedete s dětmi vy a druhý zase oni. Nejenže tak omezíte příval požadavků a stížností ze zadního sedadla, protože děti se zabaví samy, ale zároveň jednou za 14 dní získáte trochu času pro sebe, a to je přece k nezaplacení.


Text: Matěj Černý Foto: Getty Images