Když cesta je cíl

20. 6. 2022 -  Kvído radí

Americká spisovatelka a aktivistka Helen Keller kdysi řekla, že život je buď smělé dobrodružství, nebo nic. A nemohla být blíž k pravdě. Máte pocit, že s dětmi už takový přístup k životu není možný? Podle nás to jde. Podnikejte svá dobrodružství s nimi a vytvořte si společné vzpomínky, ke kterým se pak budete všichni rádi vracet.

Navštěvuje vaše dítko přes prázdniny příměstský tábor a vy přemýšlíte o tom, kam ho vzít na prodloužený víkend? A co kdyby cesta byla cíl? Někdy je to samozřejmě náročné a možná si budete říkat, proč jste si proboha nezvolili něco pohodlnějšího, ale právě takhle možná zažijete ty nejhezčí momenty.



1. Pěšky

Chůze možná nebude úplně nejoblíbenější aktivitou vašich ratolestí. Záleží samozřejmě na jejich věku, motivaci, ale také na vaší trpělivosti. Radíme proto sestavit si trasu tak, aby byla přiměřeně dlouhá a taky sem tam zábavná. Skvělé jsou pro to naučné stezky, jako ta v Boršovském lese u Moravské Třebové dlouhá 4,5 km nebo dětská lesní stezka Sedmihorky, která obsahuje 17 různých zastávek s hádankami a jinými aktivitami. Nedaleko stezek je i kemp. A věřte nám, výlet zakončený přespáním ve stanu nebo chatce hned každé dítě vidí úplně jinak!



2. Na kole

Vášniví cyklisti k téhle aktivitě obyčejně vedou i svoje děti. Patříte k nim, ale ještě jste to společně nezkusili? Všechno je jednou poprvé. Zajeďte si třeba do obce Dolní Morava na úpatí Králického Sněžníku. Najdete tam několik tras, po kterých se můžete na kole spustit směle i s vašimi caparty. A zkusit můžete třeba i 33 kilometrů dlouhou trasu kolem Králického Sněžníku přes Kaskády Malé Moravy až po Smolkův most. Když budou děti kňourat, můžete trasu ukončit na Slaměnce a sjet lanovkou na Sněžník. To se jim bude líbit. Součástí obce Dolní Morava je také specializovaný cyklo trail park s 25 kilometry tras a možností zapůjčení elektrokol. To je nadchne!



3. Autem

Jako dítě z balkánské rodiny jsem strávila značnou část svého života na cestách mezi Českem a Bulharskem. Cesty autem miluju, je to pokaždé dobrodružství. Celkem 1800 km přes několik zemí, už mám dokonce i svá oblíbená odpočívadla. Vždycky když vylezu z auta, zkoumám, jak v té a té zemi voní vzduch. Máte to podobně? Pokud rádi řídíte, může být právě cesta autem pro vás tou pravou volbou. A věřte, že když si to budete užívat vy, naučí se to užívat i vaše děti. Pokaždé se navíc dá vymyslet, kde zastavit, protáhnout se, skočit si na něco dobrého, kde se po cestě vykoupat nebo kde případně přespat. Pro začátek můžete zkoušet lehčí trasy. Jeďte třeba do Beskyd vzdálených 376 km od Prahy, kde můžete po příjezdu rovnou naskočit na stezku Po medvědích tlapkách, která protíná ty nejkrásnější části pohoří.



4. Nočním vlakem

Téměř všechny děti milují cesty vlakem. Naplánujte si proto delší trasu a zvolte klidně noční vlak. Nemusíte se bát, bezpečnost je zajištěna zámkem a řetízkem na dveřích. Večer se za svitu baterky můžete věnovat objevování zvířat a rostlin v jednoduché poznávačce od Kvída. Zkuste třeba trasu Praha–Budapešť, kde se můžete odměnit návštěvou termálních lázní Széchenyi nebo se projet v obojživelném autobusu, který ze silnice sjede rovnou do Dunaje. Nebo zkuste trasu Praha–Poprad a můžete pak rovnou na túru do Tater. V místním muzeu si můžete prohlédnout lebku člověka neandertálského. A jestli jste ještě neviděli film Darjeeling Limited, tak to udělejte!



5. Trajektem

Plánujete-li cestu autem někam k moři, nakombinujte do ní přejezd trajektem. Třeba na Sardinii se ani jinak nedostanete. Vybrat si můžete denní nebo noční jízdu z Říma, Livorna nebo Piombina. Spousta z rodičů volí právě noční jízdu, protože si alespoň chvíli odpočinou. Můžete si buďto koupit kajutu a přespat v ní, anebo to udělat jako mnoho dalších a přespat na chodbě. Zní to divně? Není se čeho bát, spacáky tam rozkládají mladé páry, rodiny s dětmi i lidé v důchodovém věku. Pro děti to bude hotové dobrodružství! Zvlášť když před spaním ještě můžete prozkoumat palubu se všemi chodbami, zákoutími a pasažéry.

Tak výletu zdar!

Text: Viola Černodrinská Foto: Getty Images