Jak s dětmi na angličtinu

10. 2. 2020 -  Kvídovy hry

Letuška, lékař na zahraniční stáži, nebo batůžkář na své první cestě po Evropě. Tušíte, co mají tito lidé společného? Umí cizí jazyky.

Dominantou na globálním jazykovém poli 21. století je a bezesporu bude angličtina. Snad každý rodič touží po tom, aby ji uměl nejen on sám, ale jednou i jeho děti. Věděli jste ale, že není potřeba čekat na pomyslné „až jednou“? Na to až vám ratolesti dostatečně povyroste a budou školou povinné?

Sensitivní období

Na seznamování s cizími jazyky jsou děti kognitivně nejlépe vybavené od narození do šesti let. Právě toto věkové rozmezí je v psycholingvistických studiích často uváděné jako sensitivní období pro rozvoj cizojazyčných dovedností. Proč tedy tohoto mimořádného okénka jako rodič nevyužít? Začít své děti seznamovat s angličtinou můžete už od zavinovačky, přirozeně a smysluplně, v bezpečí domova. A především hravě. Tak se totiž děti cizí jazyky učí nejlépe. Zárukou vám bude, že si vaše ratolesti vypěstují k angličtině vřelý vztah už od útlého věku. A tím i pevné základy, kterými neotřese ani ta nejnudnější hodina angličtiny ve škole.

Při správně vytvořeném prostředí se malé děti dokážou s cizím jazykem velmi rychle sžít a vnímat ho jako přirozenou součást života. Chce to na začátku jen trochu trpělivosti, kreativity a kapku přípravy. A s tou vám pomůžeme my.



Jak si připravit domácí prostředí

Malé děti potřebují jistotu. Pokud je angličtina u vás doma úplnou novinkou, mohou na začátku cizí jazyk odmítat. Můžete jim ale změnu usnadnit a vytvořit si doma malý anglický koutek. Místo určené pro hraní v angličtině. Postupně v něm nashromáždíte vše, co s angličtinou souvisí – anglické knížky, zvukové hračky, CD s písničkami nebo třeba hry.

Snažte se děti angličtinou doslova obklopit. V angličtině se dá dělat spousta věcí, aniž byste tím dítě ochudili o mateřštinu. Mozek malého dítěte hravě zvládne říkanky, písničky, knížky, pohádky i hry v obou jazycích.

Pro začátek si můžete vyzkoušet novinku od Albi z řady Puzzle akademie: zvířátkové puzzle nebo puzzle Brebentík. Stačí kliknout a dozvíte se, jak puzzle můžete využít pro smysluplnou a přirozenou hru v angličtině.

Petra Vojtová

Vystudovala obor překladatelství-tlumočnictví na FF UK v Praze a pracuje jako překladatelka a lektorka. Cizí jazyky jsou jí blízké nejen díky profesi. Jsou pro ni i srdeční záležitostí. Od narození první, dnes již šestileté dcery, se snaží vzdělávat v oblasti jazykového vývoje malých dětí a tyto poznatky předávat dál v projektu DoubleBubble. Cílem projektu je inspirovat rodiče, jak mohou své děti přirozeně a nenásilně rozvíjet v cizích jazycích po boku mateřštiny.

Text: Petra Vojtová Foto: Gettyimages a Kvído