Jak si zkrátit čas doma s dětmi? Pusťte se s nimi do vaření!

26. 3. 2020 -  Kvído radí

Už vás nebaví pořád dokola hrát na schovku, sedět u Člověče, nezlob se a pexeso už vás taky omrzelo? Pokud přemýšlíte, jak si zkrátit doma čas s dětmi, máme pro vás tip. Zapojte je do vaření! Uvidíte, že spokojenost bude na obou stranách.

1. Zeptejte se jich, na co mají chuť.
Nezatraťte předem každý jejich nápad, ale skutečně to s nimi prodiskutujte a případně recept zjednodušte. Když budou chtít párek s kaší, proč ne. Párek seženete v bio kvalitě, do bramborové kaše můžete propašovat třeba kousek vařeného celeru a to vše doplnit zdravým salátem.



2. Nenervujte se z nepořádku, který možná dítě při vaření udělá. Za trochu mouky nebo odřezků zeleniny na zemi tenhle čas strávený spolu opravdu stojí. Pokud vás to hodně znervózňuje, odstraňte z kuchyňské linky takové věci, které by dítko mohlo rozlít, rozbít nebo se o ně pořezat.

3. Zapojte děti do celého procesu vaření. Nechte je omýt zeleninu, otrhat lístky salátu, oškrábat brambory, připravit dresing na salát. Navíc u toho můžete hrát i nějakou slovní hru, zpívat si, tancovat… možnosti jsou neomezené.

4. Rozvíjejte s dětmi jejich smysly. Zkoušejte poslepu rozpoznávat chutě různých druhů ovoce, zeleniny a bylinek.



5. Berte děti jako skutečné parťáky, i když jsou třeba teprve dvouletí a nedokážou vám odpovědět sofistikovanými větami. Ptejte se jich, co by do jídla přidaly nebo jestli jim to takhle chutná. Budou tak mít pocit, že jejich přítomnost u vaření je přímo nutná, a o to víc je to bude bavit!

6. Nechte děti krájet nožem. Záleží na věku a dovednostech dítěte a maximální opatrnost by měla být základem, ale už i dvouleté dítko dokáže příborovým nožem nakrájet vařené brambory nebo banány. Možná to nebudou dokonalé kousky, ale o to nejde. Důležitá je cesta, ne cíl. Na trhu je navíc k dostání spousta pomůcek k bezpečnému krájení od nožů s kulatou špičkou po chrániče prstů. Naučte je, že prsty musí mít při krájení zahnuté jako kočka, která leze po stromě, a že se krájí šikmo – od skrčených prstů sjíždíme nožem shora dolů jako po klouzačce.



7. Ideálním jídlem na společnou přípravu jsou třeba zeleninové a ovocné saláty nebo minipizzy, do jejichž výroby zapojíte klidně i víc dětí. Každé si tak může vyrobit svou vlastní s ingrediencemi, které má rádo, a při společném stolování si pak děti od sebe mohou navzájem ochutnávat.

8. Jídlo jezte společně. Je jedno, zda jde o perníčky, palačinky, nebo už zmiňovanou pizzu. Zapojte děti i do stolování, prostřete stůl, připravte si ubrousky, sedněte si hezky všichni spolu a vychutnejte si, co jste uvařili.



9. Zeptejte se dětí, jak jim jídlo chutná, co by na tom třeba změnily. A nezapomeňte s nimi i po vaření uklízet, aby se naučily, že vaření končí až úklidem.

10. Naplánujte si další recept, nejlépe další oblíbené jídlo vašich dětí, a můžete začít už s přípravou nákupního seznamu všech potřebných surovin. A především děti pochvalte, jak vaření skvěle zvládly!

Text: Viola Černodrinská a Andrea Löflerová  Foto: Getty Images