S dětmi na home office? Dávejte si malé cíle

2. 4. 2020 -  Kvído radí

Moje realita s dvěma dětmi (3 a 6) v režimu home office? Absurdní humor a poraženecké zoufalství.

Obrňte se trpělivostí

Při radách typu „vymezte si půlhodinové bloky na práci, kdy vás nesmí nikdo rušit“ mi obvykle zaskočí káva a vyteče mi nosem. Buď mají autorky motivačních statí tohoto typu doma mimořádně disciplinované kojence a batolata, nebo jsme s mužem udělali ve výchově fatální chybu. Já to prostě takhle elegantně nedávám.

Při pohledu na seznam úkolů se mi udělá nevolno hned po probuzení, o týmových videohovorech několikrát denně nemluvě. Na to, jak dětem vysvětlit, že mě za žádnou cenu nesmí následujících 45 minut vyrušit, jsem ještě nepřišla. Buď jsou ve stejné místnosti a já jedním okem sleduju kolegy a druhým dění v pokojíčku, přičemž i tak se v záběru každou chvíli objeví hlava, ruka, noha nebo kočka. Nebo se s notebookem zavřu v ložnici a jen poslouchám, kdy se zpoza dveří ozve zvuk rozbitého nádobí, řev nebo hádka. Když po „callu“ vstoupím do pokojíku, čeká mě apokalypsa, kterou likviduju další hodinu. A denní harmonogram je v háji.

A moje rada? Obrňte se trpělivostí. Dávejte si malé cíle. A připravte se na to, že žádnou činnost nedokončíte bez přerušení. Jestli stihnete napsat odstavec, vyplnit pět řádků v tabulce nebo pětiminutový pracovní hovor, je to úspěch!

Zaúkolujte je

Následující týdny nebudou procházkou růžovým sadem, pár věcí ale přece jen funguje. Zkuste své děti zaúkolovat. Jakkoli nesmyslné se podobné činnosti mohou zdát, důležité je, aby na chvíli odvrátily dětskou pozornost od vás. Dejte jim něco přebírat (fazole a cizrnu), seřadit kostičky lega podle barvy nebo spočítat, kolik má kočka v misce granulí. Pusťte je k rutinním činnostem v domácnosti. Menší děti mohou příborovým nožem krájet jablka na koláč nebo míchat těsto, starší nechte třeba umýt kuchyňská dvířka. Bude to asi delší než obvykle, kolem zůstane svinčík a možná to sem tam bude chtít nějaký úplatek v podobě oblíbené sladkosti, ale co už. Není čas na hrdinství!

Oprašte analogovou zábavu

Vytáhněte staré i nové deskovky a společenské hry – pexeso, vědomostní hry, puzzle… Chápu, že v situaci, kdy na vás z monitoru bliká nedokončená práce, je Člověče, nezlob se! to poslední, na co máte chuť, ale čtvrthodinka herní zábavy vás nezabije a děti ocení, že se jim chvíli věnujete. Navíc existuje naděje, že se po hře s vámi zkusí na chvíli zabavit samy. Nechte je vyrábět, tvořit a experimentovat a zase: zatněte drápy a nekoukejte na nepořádek. Když stihnete úkoly od šéfa včas, můžete pak zkusit společně uklidit. Dětem je většinou jedno, co dělají, hlavně když se aktivně zapojíte vy.

Pomoc zvenčí

Ne každý má v téhle situaci k dispozici ochotné prarodiče nebo možnost vystřídat se s manželem. V režimu omezených návštěv navíc odpadá možnost jakékoliv pomoci zvenčí v podobě chůvy nebo setkávání se s kamarády. Pomoci mohou nové technologie! Na platformách, jako je Pinterest nebo Instagram, najdete nespočet návodů, do čeho se s dětmi pustit, když vám dojde inspirace. Nápady sdílejí maminky navzájem, ale třeba i malé obchody s hračkami a výtvarnými potřebami nebo je najdete na profilech s waldorfskou a montessori pedagogikou. Stačí do vyhledávače zadat „tvoření s dětmi“.

Díkybohu vznikají také nejrůznější iniciativy, které to mají rodičům pracujícím z domova usnadnit. Třeba Ilustrátorka ToyBox a další umělci nabízí online hodinu kreslení pro děti zdarma. A jestli jste na jakoukoliv aktivitu příliš unavení, zkuste hashtag funnycats. To zabírá vždycky!



Rezignujte (aspoň na chvíli)

Ráda bych tu vychrlila instantní desatero, jak si to zařídit tak, aby do sebe všechno zapadlo. Jak je důležité zůstat pozitivní, laskavá, nepanikařit a vytvořit ostatním členům domácnosti atmosféru plnou lásky a vzájemného pochopení. Ano, je to důležité. Ale ne vždycky se to podaří. Nedokážu být milá a chápající maminka 24 hodin denně a nepropadat panice, když mě tlačí deadline a každý mail píšu načtyřikrát.

A víte co? Vykašlete se na to a buďte laskavé hlavně samy k sobě. Snažíte se na maximum, a děti se stejně celý den hádají a perou? Je v pořádku, že na ně někdy zakřičíte, že už máte všeho po krk. Dopřejte si meditační chvilku jen pro sebe. Dejte jim tablet, zapněte Déčko a zavřete se na 5 minut do pokojíčku, kde rozkopete plyšáky. Vyjděte si nahlas zanadávat na balkon. Ony to přežijou a vám bude líp.

P.S. Jak to zvládají matky školáků, které kromě práce řeší ještě denní nálož úkolů, netuším. Máte můj obdiv, dámy.

Text: Linda Vomáčková  Foto: Getty Images



Aktivity s Kvídem

Nabídku pestrých aktivit pro školáky i předškoláky na stažení
zdarma najdete i na našem webu v sekci Aktivity s Kvídem.
Omalovánky, domácí bojovky, chytré pexeso
a mnoho dalšího pro malé i větší objevitele.


Stáhnout si hry zdarma od Kvída