Jak zabavit děti o prázdninách, když počasí nepřeje?

2. 6. 2019 -  Kvído radí

S každým delším volnem bez školky nebo školy se zákonitě objeví se i dvě základní otázky: Co každý den vařit a jakou zábavu vymyslet dětem? Když je venku hezky, nápady se nabízí samy. Pak jsou tu ale deštivé dny nebo třeba dlouhé hodiny v autě cestou na dovolenou, kdy se děti nudí a rodiče jsou z toho nervózní. A my se s vámi podělíme o tipy, které fungují…

Vařte společně

Maminky se většinou shodnou na tom, že jim nevadí jídlo uvařit, ale nebaví je vymýšlet nová jídla na každý den. A co takhle to nechat na dětech? Ať si každé vymyslí několik svých oblíbených dobrot a vy už pak prázdninový plán případně jen doplníte o nějaká ta zdravější jídla. Jednoduše udělejte z prázdninového vaření hru. Naučte děti, jak připravovat jejich oblíbená jídla a nechte je pomáhat. Co na tom, že vás to spíš zdržuje, než pomůže? Jsou přece prázdniny!

Zábava na cesty

Kdy už tam budeeeem? Cestování s dětmi je často o nervy, tak se na něj raději dobře připravte a nenechte nic náhodě. Děti totiž z nudy často neví, co by. Neustále mají hlad, žízeň, potřebují na malou… Připravte jim proto lahev s pitím a krabičky s dobrotami, které nezaneřádí celé auto. Třeba nakrájená jablka nebo mrkev. A nezapomeňte na hry a hračky. Doma nechte ty, které se dají rozložit na malé částečky a vězte, že kreativní hry zabaví děti déle, než plyšák. Pokud vaše dítě rádo dokresluje obrázky, hledá správné cestičky, vyplňuje hádanky a spojuje, co k sobě patří, určitě ho zabavíte obrázkovými Hádankami na cesty.



Ke kartičkám s různými tématy podle věku patří mazací pero, aby se děti k úkolům mohly vracet nebo opravovat. A pokud se chcete od svých dětí dozvědět něco o sobě, vyzkoušejte Povídačky na cesty. Soubor vzdělávacích her Kvído byl vytvořen ve spolupráci s odborníky, takže i když si toho junior ani nevšimne, bude se během hry i vzdělávat.

Domácí bojovka

Tahle aktivita bude vyžadovat počáteční investici v podobě vašeho času a invence, ale pak můžete mít od dětí pokoj třeba celý den. Připravte jim očíslované kartičky s úkoly, které s pomocí mapky bytu budou muset postupně najít a úkoly z kartiček splnit. Můžete je nechat něco kreativně tvořit (malovat, vystřihovat nebo tvarovat z modelíny), smíchat luštěniny a nechat je děti co nejrychleji roztřídit jako v Popelce nebo třeba najít v knihovně knížku, která má největší počet stránek. A když se vám do úkolů podaří propašovat i nějaké jednoduché domácí práce jako třeba párování ponožek, tím lépe. Jen do cíle bojovky nezapomeňte připravit odměnu!

Hrajte spolu hry

Možná už svoje ratolesti na karty a Člověče neutáhnete, ale na trhu je celá řada zajímavých her, které budou bavit děti i vás. Pro všechny milovníky kreslení je třeba výborná paměťovka Závod barev z edice Kvído.



Cílem je zapamatovat si rozložení 6 barev na svém obrázku a následně správně (a bez přetahování!) vybarvit smazatelnými fixkami opačnou stranu, na které jsou obrázky černobílé. Čím přesněji a také krásněji obrázek vybarvíte, tím lépe pro vás. Vše se hodnotí. Závod barev je hra vhodná od věku 5 let a hrát můžou dva až pět hráčů. Procvičovat paměť, postřeh, kreativitu a šikovnost při vybarvování tak může klidně celá rodina.