Terčino údolí: Nejromantičtější procházka v jižních Čechách. A pořádný výlet na kole k tomu

24. 6. 2021 -  Hrajeme si s Kvídem

Terčino údolí. Romantizovaný krajinný park tu vznikal dvě stě let. Je to tu, jako kdyby se zasněné obrazy z devatenáctého století zhmotnily v realitě. A vlastně to tak trochu je.    
                                        
Dvacetimetrový umělý vodopád i falešné romantické ruiny. Tahle pečlivě vybudovaná krajina Terčina údolí stačila během let mírně zdivočet, aby dnes nenápadně vábila návštěvníky. Z původně obyčejného údolí řeky Stropnice se v 18. století stal stylizovaný park s řadou okrasných stromů, keřů i staveb, které pro svou ženu nechal postavit hrabě Buquoy. Dnes by se řeklo, že to byl v podstatě developerský projekt, na hraběnčina přání se tu vysázela spousta cizokrajných druhů a naprosto se přetvořil ráz krajiny.




Kdy se to všechno stalo?


Budova lázní (Lázničky, Venzelbau) vznikla na místě v roce 1797. Modrý dům, kde hraběnka trávila léto, postavili o pět let později a vodopád v roce 1817. Další změny probíhají dodnes prostřednictvím vegetace, která neúprosně zarůstá celé území o rozloze 138 hektarů.




Postavili tu i elegantní ruiny


Rozbitá místa v nás z nějakého důvodu vytvářejí dojem nostalgie a lehkého patosu.Je to stejné, jako když v Disneylandu postaví „ztroskotaný“ pirátský trojstěžník. A stejně uvažovali i autoři parku, když tu rozmístili elegantně rozpadlé falešné ruiny. Dominantou západní části je pak tvrz Cuknštejn s kaštanovou alejí. Hlavní kočárová cesta je lemovaná dvouřadou dubovou alejí, je tu ale i jírovcová alej a další.




Lesem vřesem


Nepozorný návštěvník si možná ani nevšimne, že není v obyčejném lese. Díky tomu, že je místo vyhlášeno Národní přírodní památkou, tu nejsou žádné stožáry elektrického vedení ani vyasfaltované cestičky, jimiž je naprosto zaplevelena třeba Šumava. Namísto toho tady najdete romantické dřevěné prvky, jako lavičky nebo můstky přes vodu, na kterých se podepsala anglická novogotika.




Nechybí vodopád


Každý „zábavný park“ potřebuje silné atrakce. Nejinak tomu bylo v době baroka. Nejefektnější je samozřejmě vodopád vysoký přes deset metrů, do kterého se přivádí voda umělým korytem schovaným v lese. A dokonce i kameny v potoce pod ním jsou dovezené. Až si vodopád prohlédnete, obejděte ho a vylezte se na něj z horní strany. Mnohem zajímavější je totiž betonové koryto s náhonem 750 metrů, které jej napájí.  





Na loukách je i dnes záměrně ponechána pestrá vegetace a nedosečené pásy a to samé se týká i stromů. Původní borovicový les byl promíchán s listnáči i spoustou exotických dřevin, které často zplaněly. Naštěstí to nepřerostlo do invazního extrému jako jinde s bolševníkem velkolepým nebo křídlatkou japonskou. Přitom šlo o obrovskou spoustu druhů. Arboretum, které tu původně fungovalo, mělo 2300 druhů a kultivarů. Přežily, zplaněly a začlenily se jen některé. Tisíce druhů rostlin jsou nenápadnou a současně nejvíc fascinující částí návštěvy. V Terčině údolí si najednou uvědomíte, že na louce roste obrovská spousta květin, které jste viděli naposledy někdy v dětství, a že každý strom je jiný. Je to neuvěřitelně občerstvující. Jen musíte mít otevřené oči.

Jak se tam dostanu?


Můžete si zaparkovat na kraji parku a projít asi 8–10kilometrovým okruhem podle turistických značek. Doporučujeme ale raději udělat si základnu v kilometr vzdálených Nových Hradech. Nádherné miniměstečko má relaxační atmosféru a elegantní gotický hrad.  




Na kole


Trasa v parku je dost krátká, rozhodně si to dejte pěšky, ať si ta místa stihnete vychutnat. Pro pořádnou projížďku doporučujeme tuto 40 km dlouhou trasu, polovina je podél hranic. Vyrazíte stezkou Pátera Bonfilia kolem Zevlova rybníka. Kolem Přesličkového a Veverského rybníku a dál podél hranic. Cesta se potom stáčí doprava k Mlýnskému vrchu. Objedete to lesem k Dobré Vodě. Opět esíčko lesem k Horní Stropnici a přes Vyhlídky na Nové Hrady. Mapku si můžete nechat vygenerovat i v aplikaci Cyclers. Což je podle nás nejlepší cyklistická aplikace. Zadáte si tam Nové Hrady jako místo startu, zvolíte vyhledání okružní jízdy (tour) a vyberete vzdálenost 40 km. Vygeneruje vám to několik tras, z nichž jedna je tato naše. Užijte si to! 

Další zajímavá místa v okolí


Minipivovar v Jílovicích (15 km z Nových Hradů na sever) je vítězem mnoha ocenění, včetně ceny minipivovar roku. Je to maličké místo, spíš jen okýnko s pivem, ale pivo je opravdu skvělé a vařené s láskou. A mají tam i koně.


Tvrz Žumberk (10 km) - Prostě další místo, kde se dá zastavit. V obci je ale taky minipivovar, který by měl v létě 2021 otevřít vlastní hospodu.




Rozhledna Slabošovka u Besednice (26 km) - Nikdy není dost rozhleden!

Nouzové nocoviště (0 km) - Na začátku údolí je nouzové nocoviště, kde můžete jednu noc zdarma přespat. Ať žije příroda!





CYKLOVÝLETY S PŘÍBĚHY

Poznejte s Kvídem další krásy jižních Čech. Cyklovýlety s příběhy Jižní Čechy obsahují 3 trasy a mnoho zajímavostí i poutavých příběhů. Tak hurá na výlet.




Text:
Jan Strmiska Foto: Jan Strniska a Getty Images