První český surfařský kroužek pro děti v Česku

2. 7. 2021 -  Hrajeme si s Kvídem

V Brandýse nad Labem na vás čeká první a dnes už legendární surfová vlna. Teď tu udělali i první surfařský kroužek pro děti! Udělejte si výlet na vlnu pod zámkem.

Mnozí, kteří si kdy stoupli na surfařské prkno, vědí, že nehledě na to, kolikrát spadnete, to může být láska na celý život. Začínat v dospělosti je ale jako učit se v důchodu jezdit na kole. A přitom dětem to jde tak snadno! Než tam ale pustíte své ratolesti, zkuste si to také. Uvidíte, že místo budete opouštět s úsměvem na rtech.




Co je to ten river surfing?

Oceán máme daleko, a přitom tenhle sport vyžaduje spoustu času na trénink, musíte si totiž zautomatizovat mnoho věcí, nad kterými pak už na vlně nestíháte přemýšlet. Nadšenci v Brandýse nad Labem postavili v roce 2014 vlastní umělou vlnu, kterou pojmenovali Surfwave. Honzovi Maršíkovi, úspěšnému českému snowboardistovi, který stojí v čele týmu, byla inspirací mnichovská vlna na řece Eisbach.

Vlna na řece vzniká usměrněním energie vody a jejím následným přesným nasměrováním. Když si představíte velký jez, tak je to ta energie rozdílu hladin nad jezem a pod jezem. Na správné místo pak ještě umístěte tu správnou podvodní překážku, na které se voda zvedne, a máte to. Zní to jednoduše, ale je to obrovsky složitá hydrodynamika, která se ladí i roky.





Budete jezdit na nádherném místě pod místním zámkem, z jehož zahrady se pak můžete kochat výhledem na údolí Labe. Miloval to tu i císař Rudolf II. a vlastně se tu vystřídali úplně všichni císaři habsburské dynastie.

Oceán versus řeka

Rozdíl oproti oceánu je v tom, že jste na místě a voda pod vámi ujíždí. Takže na začátku skoro nepádlujete a je mnohem jednodušší dostat se do toho správného místa, kde rovnou děláte take off, tedy vstáváte na prkně. Ušetříte tím cennou energii. Za ty dvě hodiny jízdy stihnete při vstávání i několiksetkát spadnout, ale žádný strach. Je to výborný trénink, když se surfováním začínáte. Právě take off je totiž ze začátku na celém sportu to nejtěžší.

Pokud už jste zkoušeli surfovat na oceánských vlnách, budete si muset zvyknout, že tady dáváte váhu naopak na zadní nohu. Pokud jste jezdili jen na začátečnickém prkně, může být v Brandýse fuška se vůbec postavit. Jezdí se na menších deskách a je to prostě živé.




Vlastní boty a neopren

Na samotné ježdění doporučuji vlastní boty do vody. Pro začátek ale stačí i obyčejné nylonové tenisky na běhání. Ideálně s nízkou patou, tak abyste měli v nohou co největší cit. Boty máte jen z bezpečnostního důvodu kvůli místům s nižší hladinou vody a betonovému dnu. Neustále soupeříte s proudem, aby vás to neodneslo, a zvlášť jako nováčci si tam bez bot okopete nohy. Neopren, který slouží opět spíš jako ochrana před odřením, vám spolu s prknem na místě půjčí. To je všechno, co potřebujete. Dobrou náladu získáte na místě jako kouzlem sami.




Surfařský kroužek pro děti

Každý čtvrtek tu mají opravdový kroužek pro děti od dvanácti let, žádnou jednorázovku. Už teď je dost plno, ale při výrazném zájmu jsou schopni přidat termíny. Každý čtvrtek se jezdí od 16 do 18 hodin, před běžnými jízdami. Ve vodě jsou vždy dva dospělí, jeden dítě nasazuje na desku a druhý ho chytá. Voda se pouští trochu méně, aby to bylo jednodušší. Dítě si lehne na prkno, instruktoři ho šoupnou na vlnu a tak stále dokola.

Cena za ježdění

Na aktuální ceny se podívejte na web Surfwave.cz nebo na Facebook. Cenu mají rozdělenou jako stavebnici. Platí se za vstup na vlnu, za neopren a za půjčení prkna. Když máte cokoli vlastního, ušetříte. Nenechávejte nic náhodě, na vlnu se vejde jen pár lidí, a tak je lepší si telefonicky rezervovat přesný termín. Můžete si také objednat vlastního instruktora, což se hodí, zejména pokud budete na takové vlně poprvé. V létě se v pracovním týdnu jezdí od 18 do 20 hodin a o víkendu od 14 do 16 hodin.




Ideální pro partu i samotáře

Autor článku jezdí do Brandýsa sám a vůbec to nevadí, atmosféra byla výborná jako vždycky. Letos je ale novinka v tom, že si můžete objednat vlnu jen pro sebe a své přátele včetně grilování, hudby a baru.

Text: Jan Strmiska  Foto: Surwave.cz a Jan Strmiska