Tipy na nejlepší venkovní hry pro děti

22. 11. 2022 -  Kvído radí

Když se řekne „hry vašeho dětství“, na co si vzpomenete? Noční bojovka, hra na schovávanou, na babu nebo slepou bábu, to jsou osvědčené klasiky. Pomůžeme vám se rozpomenout i na mnohé další. A s čím neporadíme my, to dožene Kvído cestovatel, který má dobrodružných venkovních her pořádnou zásobu. 

Teplé a barevné babí léto máme všichni rádi. Sluníčko svítí, děti se prohání spadaným listím a sbírají kaštany. Podzim ale umí být i sychravý, šedivý a nepříjemně mokrý. Ale kdo má děti, ví, že ven se chodit musí, a to za každého počasí. Naštěstí není špatného počasí, jen špatně oblečených dobrodruhů. A pokud budete mít promyšlený program plný venkovních her na zahradu, do lesa nebo do parku, máte vyhráno. Přinášíme pár tipů, jak si to nejvíc užít.


Hry do batůžku

Děti při hraní rády plní úkoly a zároveň milují bojovky. Kvído cestovatel má v rukávu hned několik her, které se vejdou do každého dětského batůžku a děti zaručeně skvěle zabaví. Zkuste některou z Venkovních bojovek, kde můžete vybírat z témat Piráti, Princezny, Lesní moudrost nebo Vánoce. Podobnou kouzelnou krabičkou je i hra 5 venkovních bojovek, která obsahuje pět různých cest k pokladu. Tématy bojovek jsou Indiánská moudrost, Cesta do pravěku, Kouzelníkův lektvar, 10 dračích zubů a Pirátský poklad. Která vašim dětem udělá největší radost?

Kdo nejrychleji najde posed? Neproběhla teď veverka? Postřeh s dětmi potrénujete s hrou Bingo na výlety. Ať jste s dětmi v lese, na louce, u vody, nebo ve městě, děti skvěle zabaví hra 100 aktivit na výlety. Než vyzkoušíte všech sto, bude to chtít minimálně několik výletů.



Zavzpomínejte na hry z vašeho dětství

Pokud zrovna v batůžku ani po kapsách žádnou hru nemáte, stačí se rozpomenout na dětství. Znáte cukr, káva, limonáda, pan čáp ztratil čepičku nebo třeba rybičky, rybičky, rybáři jedou? Ať už jdete na zahradu, krátkou procházku, nebo delší výlet, tyhle nestárnoucí klasiky jsou sázkou na jistotu. Jsou jednoduché, baví prťata i větší děti, dají se hrát kdekoli a můžete se zapojit i vy, dospělí.

Cukrkávalimonádačajrumbum! – Pamatujete? Stačí vám jen dostatek prostoru a určit start a cíl. Na jedné straně stojí vybraný hráč, otočí se zády k ostatním a zvolá známé Cukrkávalimonádačajrumbum! Během téhle chvilky běží všechny děti směrem k němu. Jakmile zvolání hesla skončí, vyvolávající hráč se otočí a děti musí zastavit a zamrznout. Kdo to nestihne, musí zpátky na start. 

Rybičky, rybičky, rybáři jedou – Jestli vás je větší skupina, tak rozhodně nevynechejte tuhle hru, při které se vaše ratolesti pěkně proběhnou. Z chycených rybek se stávají rybáři a nakonec vždycky vyhraje ten nejmrštnější.  





Pan čáp ztratil čepičku, měla barvu barvičku – Pamatujete na tuhle říkanku, při které klapete nataženýma rukama před sebou, jako byste měli zobák čápa? Čáp vybere barvu a úkolem dětí je rychle najít danou barvu a dotknout se jí prstem. Ale pozor, kdekoli jinde, jen ne na sobě. Červená! Červený šípek, rychle po něm skočit. Kdo má, je v bezpečí. Kdo se barvy nedrží a čáp ho chytí, střídá se s ním a stává se čápem na další kolo.

Skákací panák – Máte po ruce křídu? Nakreslete dětem skákacího panáka. Ale pozor na přešlapy, ty se počítají. 

Honzo, vstávej – Stačí vám jen tři hráči, ale samozřejmě čím víc lidí, tím víc zábavy. Honzo, vstávej! – Kolik je hodin? – Tři medvědí (pět čapích nebo čtyři slepičí). Schválně, kdo nejlépe napodobí dané zvířátko. Tipujeme, že v tomhle případě to děti rodičům natřou na plné čáře! 


Vezměte děti do lesa

Čas strávený v lese je skvělým způsobem, jak dobít baterky, ale taky jak děti hravě naučit něco o rostlináchživočiších, kteří v něm žijí.  

Zahrajte si na stopaře – hledejte v lese stopy zvířátek, jejich potravu nebo místa, kde by si mohla udělat pelech, vyhrabat noru nebo třeba postavit hnízdo. Čím dobrodružněji to pojmete, tím lépe. 


Stavte domečky – Vyhlédněte si nějaký pěkný strom a u jeho kořenů postavte s dětmi domečky pro lesní skřítky. Užijete si spoustu zábavy, a když se příště na místo vrátíte, můžete zkoumat, jestli už v domečcích někdo bydlí. Jako materiál poslouží všechno, co les kolem nabízí. Klacíky, šišky, bobule, houby, mech, jehličí. Fantazii se meze nekladou.

Házejte šišky – Děti se skvěle zabaví i jednoduchou hrou, jakou je hod šiškou do dálky. Až je to omrzí, zkuste variantu hod šiškou na cíl. Cílem může být kruh z kamínků na cestičce, ale taky kmen stromu opodál. 




Uspořádejte zvířecí závody – Vytyčte si trasu, kde se všichni budou pohybovat skákáním jako žabky, chůzí pozpátku jako raci, plazením jako hadi nebo chůzí po čtyřech jako medvědi. Kdo v daném kole vyhraje, vybírá další zvíře. 

Zkuste hru škatulata, škatulata, hejbejte se – Podle počtu dětí vyberte počet stromů, pro lepší orientaci je dobré je nějak označit. Zvolíte o jeden strom méně, než je počet hráčů. Po zvolání „Škatulata, škatulata, hejbejte se“ se děti musí přemístit od svého stromu k jinému a nesmí je chytit ten, kdo u stromu zrovna nestojí. Pokud je někdo chycen, hráči se střídají. 

Tak hurá ven, počasí navzdory!


Text: Markéta Patková Foto: Getty Images