Pár věcí, které jdou dělat jen na podzim

13. 9. 2022 -  Kvído radí

Dobře, nemusíte mít podzim zrovna v lásce, ale i to se dá překonat. Všechny ty deštěm prolité dny, bahnem urousané lesní cesty i stoprocentně kluzké městské chodníky. A taky vichr, zima a nastupující virózy… No jenže stejně tak tady můžeme psát o listím provoněném vzduchu, krásných barvách přírody, svatomartinské huse a štrúdlu, kam se podíváš.

A co že se dá všechno na podzim dělat? Vybrali jsme ty zaručeně zábavné činnosti.


1. Skákat do listí

Jedna z nejlepších kratochvil malých dětí! A nejen těch. Moc rádi se k nim přidají psi a kočky. A vy můžete klidně taky, nikdo to na vás neřekne. Základem je samozřejmě čisté listí ideálně někde na chalupě nebo na zahradě. Než ho shrabané odnesete do kontejneru nebo dáte na kompost, zkuste si s ním trochu pohrát. S dětmi jím můžete prolézat jako tunelem. Můžete z něj dokonce tvořit cestičky nebo stavět bludiště. Nebo se nechat zasypat. Tak směle do toho!


2. Začít se otužovat

Čtení knihy u zapáleného krbu je skvělá představa podzimního odpoledne, ale předtím byste se mohli ještě trochu otužit. A začít byste měli klidně hned. Spousta vodních nádrží a řek je už teď vlivem studené fronty chladnější, než byla uprostřed léta, a otužování v nich vám pomůže překonat první záchvěvy podzimního nachlazení. Zocelování studenou vodou posiluje imunitní systém, otužilcům se vyhýbají virová onemocnění a snižuje se u nich riziko vzniku vysokého krevního tlaku. Pokud se vám nechce hned skákat do vodních nádrží (což by se v případě postupného otužování ani dělat nemělo), zkuste začít jen mytím studenou vodou v umyvadle. Postupně přidávejte sprchu. Umyjte se vlažnou až teplou vodou, pak na sebe pusťte studenou, začněte od nohou a postupujte až k hlavě. Přitom pomalu ubírejte na teplotě. Po pár vteřinách se opět vraťte k teplé vodě a takhle to klidně párkrát zopakujte, ale končete vždy studenou vodou. Každý den pod ní vydržte o pár vteřin déle. Až se propracujete k několika minutám, máte téměř vyhráno. V zimě se v ledové vodě doporučuje sprchovat 1–3 minuty, v létě 3–5 minut.


3. Pouštět draky

Zvyk pouštění draka pochází z Asie. Číňané tvrdí, že draka vynalezli filozofové Mocius a Lu Pan už v pátém století před naším letopočtem. Rolníci vypouštěli na jaře draky nad pole, aby si zajistili dobrou úrodu a svým dětem zdraví. Draci se používali i pro měření vzdáleností, testování větru, signalizaci a vojenskou komunikaci. Do Evropy pak dračí mánii přivezl Marco Polo na konci 13. století. Papíroví draci tu byli nejdřív považováni za legrační kuriozitu, ale o pět století později se najednou změnili v nosiče vědeckého výzkumu. Za velkou louží dokázal Benjamin Franklin díky experimentům s drakem, že blesky jsou způsobeny elektřinou. Bratři Wrightové zase díky výzkumu draků postavili první letadlo.

Vlastníte už papírového draka? Pokud ne, tak právě teď je nejlepší čas si jednoho pořídit nebo vyrobit. Pak už vám stačí jen dobré lokace – ideálně otevřené kopce s minimem stromů nebo keřů, jako třeba pražské Dívčí hrady nad Smíchovem. Tam fouká skoro vždy. Výborná jsou také zoraná pole na kopcích. Věřte, že si to zamiluje celá rodina. Pokud vás neláká klasický papírový, můžete zkusit třeba draky sportovní akrobatické, připomínající spíše kite, tedy tažného draka, kterého pak můžete využít při kitesurfingu někde na vodě. Tak vzhůru do nebes!


4. Jíst a péct jablka do aleluja

Víte, že na světě existuje 35 tisíc odrůd jablek? A právě teď na podzim začíná jejich sklizeň. Dodnes není s jistotou objasněno, odkud jablka pochází, nicméně odborníci se shodují, že to pravděpodobně byly svahy Kavkazu, Íránu nebo Turkmenistánu, kde se před více než dvěma tisíci let začala pěstovat. Pokud patříte k milovníkům tohoto křupavého ovoce a zároveň rádi pečete, máte docela vyhráno. Z jablek se dají totiž kromě štrúdlu připravit ještě další desítky sladkých koláčů, buchet nebo koblížků. Skvělá jsou i v kombinaci se slanými pokrmy, můžete je přidat k pečenému masu nebo z nich uvařit povidla či čatní a doplnit je nějakým dobrým sýrem.


5. Hodovat. Hodně

Taky v létě milujete saláty, ale na podzim dáváte přednost spíše hutnějším pokrmům? Se změnou teploty se musíme jednoduše zahřát i zevnitř, a spousta ovoce a zeleniny nás v syrovém stavu naopak spíše ochlazuje. Dopřejte si proto voňavé vývary nebo sezónní krémové polévky – dýňová i řepová se dají uvařit na milion způsobů. Hrát si můžete nejen se samotnou skladbou receptu – přidat netypické koření –, ale i s jeho strukturou. Polévky nemusí být vždy do hladka rozmixované. Nakonec můžete přidat třeba kuličky cizrny a polévku můžete ozdobit nějakou čerstvou bylinkou nebo třeba posypat praženými ořechy.

Na podzim je také dobré konzumovat fermentovanou zeleninu, a klidně ve velkém! Například tradiční kysané zelí obsahuje vlákninu a také vitaminy E a C, které fungují jako antioxidanty. Pokud se chcete chuťově posunout o kousek dál, zkuste kimchi, tradiční korejskou přílohu k jídlu. Křupavý salát z fermentované zeleniny a koření se v Koreji podává v malých mističkách ke každému pokrmu během dne. Jeho pravidelná konzumace působí blahodárně na imunitní systém, střeva, snižuje cholesterol, detoxikuje a chrání organismus proti virózám. Jen si musíte zvyknout na poměrně výraznou a pro naše končiny i lehce netypickou chuť.


Text: Viola Černodrinská Foto: Getty Images