Už máš vyčištěný zoubky? aneb jak na pravidelnou péči

28. 4. 2021 -  Kvído radí

Zvládáte každodenní hygienické rituály s nadhledem, nebo své děti naháníte s kartáčkem po celém bytě a střídáte výhružky a úplatky? Poradíme vám, jak nenásilně zavést efektivní rutiny tak, abyste je vy i děti zvládali s přehledem.

Odborníci se shodují, že s pravidelnou péčí by se mělo začít od chvíle, kdy se začnou prořezávat první zoubky, což někdy může trvat dlouhé týdny. K tomu slouží nejrůznější kousátka nebo speciální silikonový návlek na prst, kterým rodiče mohou čistit a masírovat dásně i těm nejmenším. Ke klasickému kartáčku pak přejděte ve chvíli, kdy se dítěti zoubky skutečně objeví.




Pomůžou pohádky i appky

Dětí, které čištění zubů baví, je minimum. Obecně se nedoporučuje dětem vyhrožovat, že se jim jinak zuby zkazí a čeká je vrtání, protože tím jen posílíme jejich strach a nechuť k návštěvě zubní ordinace. Rizika zubního kazu lze vysvětlit i hravou formou. Vtipnou pohádku o rodině kazizubů najdete třeba v knížce O tyčce Terezce a jiných nečekaných příhodách. V posledních letech pronikla do českého prostředí také Zoubková víla, bytost, která si v noci chodí do dětských pokojíčků pro vypadlé zoubky a nechává za ně pod polštářem minci. Mladší školáci jí můžou napsat třeba i dopis, podobně jako Ježíškovi.

Pokud patříte mezi příznivce nových technologií, můžete vyzkoušet aplikaci superzoubek.cz. Hrou provází animovaný kovboj, víla nebo včelka, kteří nejprve ukážou správný postup čištění. Samotná hra spočívá v tom, že nastavíte kameru telefonu tak, aby snímala pohyb kartáčku. Cílem je odstranění příšerek, které se na zubech postupně objevují a ukazují, kde je zuby ještě potřeba dočistit. Celá hra trvá tři minuty a končí udělením hvězdiček. Podobnou appku si stáhnete na Google play i k dětskému elektrickému kartáčku Philips Sonicare for Kids. Hrou provází postavička Sparkly a za správné čištění si děti vybírají bonusy, díky kterým mohou příšerku obléknout či nakrmit. Je libo užít si dentální hygienu s Elsou, Locikou, Darth Vaderem nebo hrdiny marvelovek? V tom případě zkuste appku Disney Magic Timer z dílny Oral-B. Jestli spíš fandíte analogu a máte pocit, že mobil ani tablet do koupelny nepatří, můžete si stáhnout a vytisknout šikovné to-do listy na každodenní dětské povinnosti.




Elektrický, nebo „obyčejný“?

Když už jsme u kartáčků, řada rodičů nemá jasno v tom, jestli je lepší zvolit klasický manuální, elektrický, či sonický. Obecně platí, že děti by měly nejprve zvládnout obyčejný kartáček a naučit se s ním správnou techniku čištění. Sonické kartáčky, pracující na principu vibrací (nikoliv rotace), výrobci přizpůsobují velikostí i výkonem tak, aby byly co nejšetrnější k dětským ústům i zoubkům. Na trhu jsou varianty jak pro batolata, tak i pro malé školáky. Nemusíte se tedy bát, že by se s nimi děti mohly zranit nebo si narušit sklovinu. Na sonický kartáček je důležité netlačit a přikládat ho jemně a zvlášť ke každému zoubku. Díky jemnému rotačnímu pohybu je čištění efektivnější a rychlejší.




K zubaři bez slziček

Návštěva zubaře nepatří mezi populární aktivity ani u dospělých, natož u dětí. Zatímco my si dokážeme nutný zákrok racionálně odůvodnit, případně si dopředu vezmeme něco na bolest, děti mají zubní ordinaci často spojenou s bolestí, nervozitou a strachem. Je potřeba jim vysvětlit, že při pečlivé a pravidelné péči se nemají čeho bát, že paní doktorka jen „spočítá zoubky“. A když už na nějaký zákrok dojde, je dobré nelhat a dítě předem připravit na to, co ho čeká. Můžete si doma zahrát na zubaře tak, že vy otevřete pusu a dítě bude v roli ošetřujícího lékaře. Ukažte mu nějakou svoji výplň a svěřte se, že jste taky měli strach, ale nakonec jste to zvládli a kaz už je pryč. Ve většině dnešních ordinací se setkáte s laskavým a citlivým přístupem, a pokud ne (i to se nám bohužel stalo), můžete zubaře kdykoli změnit. Dítě obvykle vycítí, jestli ho doprovázíte, zda jste v pohodě, nebo naopak nervózní a napjatí. Hodně také pomáhá, když dítě od sestřičky dostane na odchodu malou odměnu, třeba obrázek nebo figurku z Kinder vajíčka. Je už na nastavení každé rodiny, jestli je budete za výdrž a odvahu motivovat i vy, třeba návštěvou hračkářství.




Pozor na sladké nápoje i kyselé ovoce

Jak už jsme řekli, nejlepší prevencí před invazivními zákroky je pravidelná každodenní péče. Doporučuje se čistit zoubky spíš víckrát za den kratší dobu než jednou za 24 hodin dvě minuty. Pomůže také vyhýbat se nadměrnému množství sladkostí, zejména slazených nápojů, a zbytečně nezatěžovat zubní sklovinu ani potravinami s vysokým obsahem kyselin (kyselé ovoce a bonbóny). Často zažitý názor, že mléčné zuby stejně vypadnou, se totiž míjí s realitou. Právě mléčné zuby zastávají celou řadu důležitých funkcí – například drží místo pro stálé zuby a jsou zodpovědné za správný růst čelisti. Zubnímu kazu je zkrátka dobré se vyhnout v každém věku – věděli jste, že jde o nejrozšířenější dětské infekční onemocnění na světě?

Text: Linda Vomáčková Foto: Getty Images