7 důvodů proč byste dětem měli dávat zážitky, ne věci

14. 4. 2020 -  Kvído radí

Statistiky říkají, že za současné děti utrácejí současní rodiče nejvíc peněz v dějinách lidstva. Přesto, kdybychom se rozhodli nezahrnovat je věcmi, z dlouhodobého hlediska bychom udělali líp.  Zaměřte se na cestování, víkendové výlety, projížďky na kole a pikniky. Dávejte dětem zážitky. Proč?

1. Méně bince, méně odpadků

Neříkáme, že svému dítěti nesmíte kupovat hračky. Jen to, že zážitky jsou mnohem hodnotnější než jakákoliv věc, která dříve nebo později omrzí. Nebo minimálně 95 procent z nich. Jasně, na začátku jsou děti z nových hraček nadšené, ale ta jiskřička v dětských očích se dá vykouzlit i jinak než materiálním dárkem. A vy si ušetříte starosti s tou věčnou nerudovskou otázkou i záchvaty vzteku při pravidelných pokusech o úklid v dětském pokojíčku. A můžete ho věnovat dětem. Ne vztek, ten čas. Matka příroda vám jednou poděkuje.

2. Ukážete mu svět a naučíte ho, že každá kultura je jiná

Možná i vy patříte k těm, kteří vědí, že hranicemi našeho kulturního okruhu svět nekončí a není zlý. Svět je velký a je toho tolik, co se na něm dá vidět. Naučte děti, že život máte jen jeden a čím víc toho z téhle planety uvidí, tím líp mu budou rozumět. Vychováte je tak k toleranci a pokoře i vědomí toho, že na světě jsou podstatnější věci než ty hmotné. Zároveň porostou s tím, že navštívily místa, na která se nepoštěstí dostat každému.

3. Podpoříte vývoj jeho mozku

Dětská psychoterapeutka Margot Sunderlandová zdůrazňuje, že cestování a zážitky obecně jsou investicí do rozvoje mozku vašeho dítěte. Rozvíjí totiž dva systémy v limbické části mozku, které jinak zahálejí. Profesor Jaak Panksepp, světově uznávaný neurolog z washingtonské univerzity, je nazývá systémy hraní a hledání. Ty se procvičují kdykoliv zaboříte nohy svého dítěte do písku, polechtáte je na lehátku nebo je vezmete na túře na záda. Zkrátka kdykoliv ho necháte něco objevovat. Ať už je to pláž, les nebo neznámé město. Tohle cvičení rozvíjí tu část mozku, která je zodpovědná za kognitivní funkce, řešení problémů, vyjadřování emocí, paměť, jazyk a soudy. A čím více jí cvičíte, tím silnější se stává.

4. Naučíte je, že opravdové štěstí si nekoupí

Že skutečnou radost musí čerpat jinde než ve věcech. Zážitky poskytují totiž úplně jiný typ uspokojení. A oproti věcem mají tu výhodu, že vám je nikdo nemůže vzít, rozbít ani zakázat. Jinými slovy, svým životem předurčujete životní styl svých dětí a nastavujete i jejich budoucí světonázor.

5. Kultivujete jeho sociální dovednosti

Možná se na žádná dobrodružství s vaším batoletem nevydáváte, protože vám to přijde podobně komplikované jako mise na Mars. Pořád ho hlídat a mít pro něj tisíce věcí (už je to tu zas). Buďte v klidu. Prostě si žijte, dítě se přizpůsobí. Cestovat s malým dítětem není zdaleka nemožné. Naopak, vaše ratolest se tak naučí komunikovat s lidmi, jejichž jazyk neovládá a pochopí, že není středem vesmíru. A ano, občas udělá na veřejnosti scénu, ale té se v určitém věku nevyhnete ani doma. Zážitky každopádně představují pevný základ pro budoucí kvalitu jeho života.

6. Bude mít na co vzpomínat

Když si vzpomenete na svoje vlastní dětství, co vám naskočí jako první? Opulentní narozeninové a vánoční dárky, nebo výlety, rybaření s tátou a táboření, bruslení na rybníku? Jistě nejspíš budou brblat, že je taháte od pohádek a tabletů, že je bolí nožičky a kdy už tam proboha budeme. Nenechte se ale zviklat, vzpomínky, které jim na rodinné výlety zůstanou poslouží jako ujištění o tom, že vyrůstaly ve skvělé a milující rodině a měly skvělé dětství. Pochopí, že i ty nejbanálnější zážitky mohou být super zábava. A také zjistí, co jste vy, jeho rodič zač, jakým způsobem myslíte a jednáte. V neposlední řadě budou mít co vyprávět svým vlastním dětem a vnoučatům.



Zážitkové deníky Kvído - využijte volný čas a naplánujte si s dětmi společné výlety a dobrodružství. 


7. Budete mít k sobě blíž

Čím více zážitků budete sdílet, tím lepší bude váš vzájemný vztah. Studie ukázaly, že čím více se rodiče věnují svým dětem, tím lépe se jejich potomkům pak v životě daří. Darujete-li jim zážitek, nejenom že upevňujete vaše vzájemné pouto, ale pomáháte jim také uspět ve vnějším světě. To, kdy a jak a o čem s nimi komunikujete, se odrazí na tom, jak se ony budou chovat v budoucnu k ostatním lidem.

Text: Natálie Veselá Foto: Getty Images