Homeschooling? Dbejte na spánkový režim svých dětí

24. 4. 2020 -  Kvído radí

Teď, když děti nechodí do školy a učí se doma, je jejich spánkový režim obzvlášť důležitý. A nejen pro ně samotné. Bylo několikrát vědecky ověřeno, že dospělí, kteří spí denně minimálně osm hodin, jsou zdravější, chytřejší a výkonnější. A jak jsou na tom děti?

Doby, kdy se lidé chlubili tím, že denně naspí jen čtyři hodiny, a přesto skvěle fungují, jsou dávno pryč. Při spánku se v mozku ukládají všechny dojmy a informace nasbírané během dne a mozek se při něm dostává do fáze naprosté relaxace. Jak rosteme, potřeba spánku klesá, ale ne tak rychle, jak jste si možná mysleli.

Kolik je tak akorát?

Asi by vás nenapadlo počítat u svých dětí hodiny, kdy spí, následující čísla vás tak možná překvapí. Předškolkové a školkové děti potřebují spát až čtrnáct hodin denně. S tím, že by spaly málo, problémy nemají a v klidu si po obědě schrupnou i tři hodiny. Problémy nastávají u dětí školou povinných a čerstvých puberťáků. Mívají za den tolik vjemů, že často chodí spát pozdě a ráno se jim nechce z postele a první hodiny ve škole poklimbávají. A kolik že by měly spát hodin? Děti od šesti do dvanácti let by měly ideálně naspat devět až dvanáct hodin denně, dospívající pak osm až deset hodin.

Spánková deprivace

Americká asociace pro spánkovou medicínu provedla v Řecku průzkum na 177 000 dětech a závěry jsou velmi překvapivé. Zjistilo se totiž, že celých 40 procent školáků spí méně, než by mělo. A důsledky jsou alarmující. Spánková deprivace u dětí zhoršuje pozornost, vyvolává problémy v chování a vede k obezitě nebo depresím. Jednoduše řečeno, když si organismus ve spánku neodpočine tak, jak potřebuje, dohání energii jinde – v permanentní chuti na sladké, v preferování sedavých činností před pohybem a k roztěkanosti. Málo vyspalé děti mohou být také agresivnější, náladové a nepozorné.

Poruchy spánku se týkají i dětí

I když je většinou nevyspání ve škole důsledkem pozdního uléhání do postele, podle neurologa Viléma Nováka z Centra pro poruchy spánku a bdění z Fakultní nemocnice v Ostravě se alespoň s přechodnou poruchou spánku potká v dětství 25 procent z nás. Nejčastěji se jedná o psychicky podmíněné poruchy usínání u kojenců a batolat, pokud jsou například zvyklé usínat mamince v náručí, a když odejde, už neusnou. Dětský spánek mohou narušit také noční děsy, non-REM parasomnie (náměsíčnost) nebo apnoe (chrápání a s ním spojené zástavy dýchání ve spánku) a u teenagerů bývá někdy na vině nepravidelný režim uléhání způsobený moderními technologiemi.

Rituály, které pomohou k lepšímu (a delšímu) spánku

Usínací rituály jsou důležité, ať už je vám pár týdnů, nebo „náct“. Jakmile si je zažijete, mozek se při nich okamžitě přepne do spánkového režimu.

  1. Ukládejte dítě do postýlky vždy ve stejnou hodinu. Je jedno, jestli je všední den, nebo víkend, jakmile si mozek navykne na čas usínání, bude ho vyžadovat. O víkendech dovolte dětem spát maximálně o dvě hodiny déle než v pracovní dny. Jinak režim rozhodíte.Ukládejte dítě do postýlky vždy ve stejnou hodinu. Je jedno, jestli je všední den, nebo víkend, jakmile si mozek navykne na čas usínání, bude ho vyžadovat. O víkendech dovolte dětem spát maximálně o dvě hodiny déle než v pracovní dny. Jinak režim rozhodíte.
  2. Pryč s elektronikou. Postel má být místo, kde tělo odpočívá, a na toto území nepatří žádné digitální hry, mobily nebo počítače. Stejně tak v televizi by před spaním mělo běžet jen něco milého – strašidelné pohádky, akční filmy nebo dramata to rozhodně nejsou.
  3. Před spaním si hlava žádá klid. Zvlášť v pubertě by se za dodržování této rady mohlo platit zlatem, ale je důležité, abychom chodili do postele s hlavou nezatíženou hádkami a řešením krizových situací. Naštvání, stres a hněv spánku neprospějí.
  4. Buďte s nimi. Když je dítě opravdu malinké, pomůže drbání na zádíčkách nebo pohlazení po tváři, později čtení pohádky a v době před pubertou to může být jen pár minut příjemného povídání o tom, jaký byl den.
  5. Pusťte dovnitř vzduch. Místnost, kde děti spí, před uložením pořádně vyvětrejte, a pokud to počasí dovolí, nechte na noc pootevřené okno. Spánek v takovém prostředí je několikanásobně prospěšnější.
  6. Vyhoďte budíky. Dobrému startu do nového dne může pomoci i láskyplné probuzení. Své děti choďte budit osobně. Pohlazením po obličeji, podrbáním na zádech nebo přitulením se v posteli. Je pak větší šance, že z postele vyskočí pravou nohou.
Pokud máte pocit, že i přes to, že vaše dítě uléhá včas, je přes den unavené nebo se v noci neustále budí, zkuste se o tom pobavit se svým pediatrem. Ten zváží návštěvu některého z českých spánkových center.

Text: Petra Matějková Foto: Getty Images