Domácí logopedie do kapsy – chce to trpělivost a netlačit na pilu

15. 1. 2021 -  Kvído radí

Možná věříte, že v rodině, kde si lidé často čtou a povídají, děti logopeda nepotřebují. Podnětné prostředí je samozřejmě základem pro zdravý rozvoj řeči, ale jednotlivé vady mohou mít nejrůznější příčiny. Doporučení na logopedii tak může zaskočit každého. Jak na to, aby se vaše dítě špatné výslovnosti zbavilo co nejdříve, a vy jste se u toho nezbláznili?

S nějakou formou vady řeči se potýká až 40 % předškoláků, za běžné situace s tím pomůže klinický logoped. Záchyt řečových vad obvykle probíhá v mateřské škole, a pokud u vašeho dítěte odhalí nějaké potíže, čeká vás několik návštěv logopedické ordinace. Logoped vám ukáže, jak vyvozovat a trénovat jednotlivé hlásky a během konzultace navádí dítě ke správnému nastavení rtů a jazyka. Střídají se říkanky a trénink u zrcadla, aby si dítě lépe uvědomilo, jak jednotlivá cvičení provádět.


Důležitá je chemie

Některé děti se na návštěvu logopedické ordinace těší, pro jiné to bývá zdrojem stresu. Dlouhodobá a často nudná cvičení, která nemají okamžitý efekt, v nich vyvolávají pocity frustrace a neúspěchu. A stejně tak u rodičů. „Se synem jsme trénovali skoro dva roky. Pokrok byl pomalý a Ondra do ordinace vůbec nechtěl. Paní logopedka byla přísná a nedokázala situaci nijak odlehčit. Pravidelně jsme odcházeli s pláčem,“ popisuje matka dvou předškoláků Magda. Situaci zlepšila až změna logopedky. „S novou paní doktorkou si syn rozuměl hned od začátku, postupně se uvolnil a všechno jsme dohnali.“

Logopedie vyžaduje specifickou kombinaci disciplíny a vyvážené míry hravosti. Velmi důležitý je domácí trénink, bez kterého je celý proces pomalejší a méně efektivní. Dětem se do cvičení obvykle nechce a řada rodičů navíc vady řeči u svých potomků vnímá jako vlastní selhání. Na děti pak zbytečně tlačí nebo se rozčilují, když jim stokrát opakovaná hláska pořád nejde. Z cvičení se pak stane nepříjemná povinnost, které by se obě strany nejraději vyhnuly. A bohužel se to i často děje.

Hravě a bez stresu

To, co běžně zvládnou v poradně, musí teď rodiče v omezeném režimu během koronavirové krize prostě dohnat doma. A jak z toho udělat aktivitu zábavnou pro obě strany? Vykašlete se na ambice a zkuste si z toho udělat legraci – bude to lepší pro vás i pro děti (věřte mi, jedno logopedické martyrium mám za sebou, a jestli mladší dcera nezačne brzy říkat ř, čeká mě druhé kolo).

Dobrá zpráva je, že máme k dispozici spoustu materiálů i online zdrojů, které nám s tím mohou pomoci. Když už teď stejně všichni nonstop zíráme do obrazovek, můžete společně zírat třeba na Logohrátky, pořad České televize, který hravou formou učí děti správně vyslovovat. Na webu pořadu najdete třeba originální zvukové pexeso nebo návody na domácí výrobu pomůcek.



Jestli rádi čtete, vřele doporučuji knížky autorské dvojice Ester a Milana Starých. Spojují v sobě veselé ilustrace a praktický obsah zaměřený na rozvoj slovní zásoby a nácvik jednotlivých hlásek. Můžete zkusit třeba Mařenka už říká ř nebo Povíš mi to?. Touhu vyprávět v dětech probudí třeba vtipná kniha Koho sežere vlk?. Tradiční pohádky jsou tu převrácené naruby díky tomu, že děti mohou aktivně zasahovat do děje.

Třešničkou na dortu jsou pak interaktivní knihy Když myšky šeptajíKdyž roboti brebentí z edice Kouzelné čtení. Obsahují říkanky, hádanky a legrační písničky, které si děti mohou poslechnout prostřednictvím elektronické tužky nebo si jednotlivé hlásky samy opakovat. Oceníte je třeba v autě jako nenucenou formu cvičení. A před zrcadlem pak společně dopilujete zbytek. Držím palce!

Text: Linda Vomáčková Foto: Getty Images