Nemá vaše dítě zájem o čtení? Přinášíme tipy, jak ho u něj podpořit

18. 5. 2020 -  Kvído radí

Zábava, radost, rozvíjení fantazie, rozšiřování slovní zásoby...to a spoustu dalšího vám i vašim dětem přináší čtení. Jenže co když vaše děti raději než do otevřené knihy koukají do telefonu nebo tabletu a už jen představa možnosti přečíst jednu kapitolu knihy je nudí? Bez čtení se ale většinou ve škole neobejdou a také do běžného života četba přináší tolik výhod, že by byla škoda na ni zanevřít.


Příklady táhnou

Jste vášnivou čtenářkou, či čtenářem? Nebo přečtete alespoň pár kousků za rok? Zkrátka knihy jsou součástí vašeho života? Děti to vnímají. Rodiče, prarodiče, starší sourozenci, ti všichni jsou pro ně nejbližšími a největšími vzory. Pokud vás uvidí s knihou, novinami či časopisem, začnou brát čtení jako důležitou část života. Když navíc společně přelouskáte pohádku nebo veselý dětský příběh, máte společné téma, o kterém si můžete ještě dlouho povídat.

Pomozte jim porozumět

Povídejte si o tom, co vaše ratolesti právě přečetly, co se ve vyprávění stalo zajímavého, jaká je jejich oblíbená část i postava. Témat najdete celou řadu. Pomůžete jim tak lépe pochopit příběh. Využít můžete i Hravé čtení z edice Kvído od Albi. Najdete v něm deset zajímavých příběhů, které lákají k různým aktivitám, učí děti zamýšlet se nad textem, domýšlet ho a hlavně mu porozumět. Tyto herní knihy využijí zejména děti od sedmi a od devíti let.

Výlet do knihovny nebo knihkupectví

Knihovna i knihkupectví jsou pro zapálené čtenáře jako cukrárna pro mlsouna. A u leckterého dítěte se chuť probudí právě až když vidí tu spoustu laskomin. Zkuste to tak i s knihami. Když váš potomek v dětském oddělení knihovny uvidí, že čtení je radost i pro ostatní děti, spíše se nechá zlákat na výpravu po stránkách knih. Nechte své dítě bloumat kolem regálů. Schválně, který žánr a dílo vzbudí jeho pozornost nejvíce. Děti spíše budou chtít přelouskat to, co si vyberou.

Vytvořte jim doma útulný koutek pro čtení

Nemusíte vymýšlet nic velkého. Stačí pohodlná židle v dětském pokoji, kousek gauče, sedací vak, prostě místo s dostatkem světla, kde si dítě může nechávat položenou rozečtenou knížku nebo dětský časopis. Přidejte třeba ještě příjemné polštáře. Čtení tak bude vnímat ve spojitosti s pohodlím a relaxem. Podobně může fungovat i to, když si děti zvyknou číst v posteli před spaním.

Čtení nejsou jen klasické knihy

Nechte děti objevovat různé žánry, ale i druhy četby, které by je mohly bavit. Čtení není omezeno jen tradičními příběhy. Možná si váš potomek rád listuje encyklopediemi a zjišťuje si zajímavosti o zvířatech, lidském těle, vesmíru nebo třeba dinosaurech. Zajímavé čtení na děti čeká i v některých dětských časopisech nebo komiksech.

Vyzkoušet můžete i netradiční, ale velice oblíbené knihy - ty z edice Kouzelného čtení od Albi. Pomocí elektronické Albi tužky se rozmluví samy! Tato speciální tužka totiž slouží jako čtečka speciálního kódu, který je ukryt přímo na stránkách knih. Díky tomu tak mohou samy „číst” třeba i děti, které ještě nenastoupily do školy. Kouzelné čtení navíc nabízí tolik témat, že si vybere opravdu každý.

Autorka: Barbora Valášková Foto: Gettyimages a Albi