Hummus, kuličky z krůtího masa a ovocné špízy. To jsou zdravé svačinky na cesty

21. 5. 2020 -  Kvído radí

Pro většinu dětí je párek v rohlíku, tatranka do báglu a sladké pitíčko něco jako druhé Vánoce, ale to jim taky nejde kupovat na každý výlet. Zvlášť jestli dbáte na to, aby jedly zdravě. Pokud jim chcete připravit zdravou svačinku na cesty, u které nestrávíte mládí a kterou si s gustem vychutnáte i vy, mrkněte na pár receptů s nádechem Středomoří.

P. S. Děti můžete zapojit i do přípravy, bude jim o to víc chutnat!

Kuličky z krůtího masa

500 g mletého krůtího masa
1 větší cibule
svazek hladkolisté petržele
2 lžíce olivového oleje
hrst strouhanky
1 vejce
čerstvě namletý pepř
sůl

Maso dejte do větší misky, přidejte na drobno nakrájenou cibuli a petržel, strouhanku, lžíci olivového oleje a vejce. Dochuťte pepřem a solí. Předehřejte si troubu na 180 °C. Vše dobře promíchejte – míchat mohou děti, klidně i rukama. Ze směsi vytvořte malé kuličky a vyložte je na pekáč pokrytý pečicím papírem. Zakápněte zbytkem olivového oleje a nechte péct 20 minut.

Podávejte s cherry rajčátky a dobrou bílou bagetou.

Hummus se zeleninou

1 plechovka cizrny
1 polévková lžíce sezamové pasty tahini
1 čajová lžička drceného římského kmínu
půlka stroužku česneku
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce citronové šťávy
2 polévkové lžíce bílého jogurtu řeckého typu
sůl

Cizrnu nechte dobře odkapat a poté ji se všemi ostatními ingrediencemi rozmixujte do hladka. Nejlepší je na to tyčový mixér. Pokud bude konzistence příliš hutná, přidejte trochu studené vody. Hummus je ideální připravit den dopředu a nechat jej odležet v lednici. Pokaždé jde navíc připravit trochu jinak – můžete do něj přidat koriandr, sušenou červenou papriku nebo sušená rajčata.

Podávejte se zeleninou nakrájenou na proužky. Skvělá je salátová okurka, paprika, řapíkatý celer, mrkev nebo kedlubna.

Banánový chlebíček

1/4 kostky másla
půl hrnku hnědého přírodního cukru
2 vejce
1 kelímek řeckého bílého jogurtu
2 zralé banány
1,5 hrnku hladké špaldové mouky
1 lžička jedlé sody
¼ lžičky soli
na dochucení: hořká čokoláda, ořechy (vlašské, arašídy, pekanové)

Banány rozmačkejte v misce vidličkou a dejte stranou. Změklé máslo utřete s cukrem, pak vmíchejte jogurt, vejce a rozmačkané banány. Nakonec přidejte mouku, vanilku, jedlou sodu a sůl. Důkladně promíchejte. V téhle fázi můžete přidat třeba čokoládu nadrolenou na kousky a pokrájené nesolené ořechy. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček nebo dortové formy a pečte asi hodinu dozlatova. Jestli je chlebíček už hotový, otestujte špejlí.

Banány zajišťují nejen výbornou chuť, ale také vláčnou konzistenci, takže chlebíček bude dobrý i druhý den.

Papriky plněné fetou

4 užší papriky
200 g sýru typu feta
2 polévkové lžíce krémového sýru
2 polévkové lžíce nasekaných sušených rajčat v oleji
1 polévková lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce citronové šťávy
hrst čerstvého koriandru/pažitky/petržele

V misce smíchejte sýry, lučinu, sušená rajčata, olivový olej a nasekané bylinky. Pořádně promíchejte a podle chuti přidejte citronovou šťávu. Odložte do chladu. Papriky zbavte semínek a naplňte směsí.

Plněné papriky podávejte samotné (do ruky) nebo je nakrájejte na kolečka. Můžete jimi doplnit salát nebo si je dát jako přílohu k masovým kuličkám.

Špízy z ovoce

Děti je můžou připravit úplně samy podle toho, jaké ovoce mají rády. Doporučujeme třeba physalis, angrešt, kanadské borůvky a jahody. Jednoduché špízy lze připravit i se zeleninou a doplnit kousky sýra nebo olivami. Fantazii se meze nekladou!




Zdravouš a Mlsanda

Zdravouš a Mlsanda rozvíjí aktivní pohyb, manuální zručnost, znalosti o zdravé výživě a schopnost pracovat v týmu. Unikátní rodinná kooperativní hra pro děti od 5 let. Tak co, troufnete si vysvobodit Zdravíkov ze spárů zlé Mlsandy? 

Podívám se na hru

Text: Kvído Fotografie: Gettyimages & Albi