Plavba na lodi a hledání pokladů aneb užijte si léto offline

11. 8. 2022 -  Kvído radí

Vzpomenete si ještě na léto v dětství? Bezstarostný čas u babičky, táboráky, voda, první pusa a ruce ovoněné od popela. Léto přímo vybízí k tomu trávit čas venku a pokud možno offline, bez telefonu, notebooku nebo tabletu. Schválně, jestli to ještě umíte. 

Máme pro vás sedm tipů, co v létě podniknout s rodinou



1. Dívejte se do nebes. Choďte do parku, do lesů, na louku. Koukejte do korun stromů, a pokud vás neuspokojí pohled na listy roztančené v letním vánku, hledejte třeba ptačí hnízda. Můžete také zkusit malý ornitologický průzkum a zaznamenávat druhy ptáků na vašich oblíbených místech. Vymyslete jim jména a příběhy, uvidíte, kam vás fantazie pustí. Všechny své znalosti pak můžete ještě prohloubit pomocí hry Na křídlech, která z vás i vašich dětí udělá skutečné badatele a ornitology. Na každém hráči pak je přilákat do své voliéry co nejúžasnější ptačí exempláře. 




2. Jezte letní dobroty.
Třeba jako ovocné knedlíky. Mnoho z nás se asi shodne, že ovocné knedlíky jsou esencí českého léta a jsou ve vzpomínkách přikované stejně jako opékání buřtů. Pravda, příprava ovocných knedlíků s dětmi může být maličko o nervy, ale stojí to za to. Existuje řada receptů od složitějších po ty jednodušší, my vybrali knedlíky z tvarohového těsta, na které potřebujete jen tři ingredience a pak ovoce, kterého je zrovna nejvíc.  P.S. Stejně nejlepší jsou meruňkové!



3. Pořádejte táboráky.
A opékejte buřty nebo cokoliv jiného. Pokud vaše děti nejsou zrovna milovníky uzenin, můžou si opéct chleba nebo kousek bagety a potřít třeba čerstvým pestem z bylinek, které najdete na zahradě. Pesto totiž rozhodně nemusí být jen klasické bazalkové, na jeho výrobu se hodí třeba oregano, libeček nebo petržel. Lžičku pesta můžete také smíchat s tvarohem, přidat česnek a trochu kmínu a máte skvělou pomazánku na brambory pečené v popelu. 





4. Zpívejte z plných plic.
K táboráku nerozlučně patří i písně. Možná také vzpomínka na tetu Blanku, jak trochu přebrala a zpívala tak nahlas, až se nechtělo zpívat nikomu dalšímu, nebo dědu, jak to mastí na kytaru a najednou je z něj zase ten mladý kluk plný energie. Pokud si staré dobré odrhovačky nepamatujete, můžete si samozřejmě k ruce vzít mobil a oblíbené písně jednoduše vygooglovat. Možná ale bude stylovější sáhnout po klasickém zpěvníku. Třeba po tom, kde najdete písně legendárního Karla Kryla, Jana Nedvěda nebo Jaromíra Nohavici, protože „Z rozmlácenýho kostela v krabici s kusem mýdla přinesl jsem si anděla…“ 





5. Plavte se na lodích.
Vyzkoušejte kajak, kánoi nebo klidně i raft. Každá ze zvolených lodí má své výhody. Jste-li spíš individualista se sklony k dobrým sportovním výkonům, určitě zkuste kajak. Na mohutné peřeje se hodí raft, a chcete-li utužit partnerské a rodinné vztahy, vyberte si kánoi. Pokud jste ještě nikdy v takové lodi neseděli, vyberte si na začátek jednodušší a kratší sjezd bez peřejí či jiných nástrah. Mrkněte na stránku Vodácké navigace, to už budete jen krůček od dobrodružství. Skvělé tipy na sjezd najdete také tady. O nástrahy ale určitě nebudete mít nouzi, ne nadarmo se říká, že největší hádky vznikají právě na lodi. V knize Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofélii to skvěle popsal Zdeňek Šmíd. „Tohle je pádlo a nikdo tomu nesmí říkat veslo. Kdo řekne veslo, není žádnej vodák. Vodáci se zdraví ahoj. Kdo řekne nazdar, taky není vodák. Je to sokol. Kdo řekne dobrý den, je pitomec.“  No, jestli nakonec splynete s vodáckou komunitou, nebo ne, to necháme na vás. 





6. Hledejte poklady.
Pamatujete si procházky liduprázdným lesem, kde jediným cílem bylo vás vystrašit? Řeč je o nočních bojovkách. Pokud patříte k těm, kteří do toho nebudou nutit své děti, zkuste bojovky denní. Ty jsou o dost zajímavější a troufáme si říct, že i bezpečnější. Pokud nemáte zrovna v šuplíku sadu otázek a úkolů, zkuste mrknout na naše bojovky. Chcete-li hru spojit i s výletem po Česku, vyberte jednu z mnoha zážitkových cest. Na děti od čtyř let čeká deset úkolů ukrytých na různých místech v přírodě. Po cestě na Křivoklát tak můžete objevit nečekaná zákoutí či scenérie a ještě k tomu najít skutečný poklad. 





7. Pište deník.
Psát si deník je vlastně psychohygiena. Přísahají na to spisovatelé, ředitelé, odborníci na produktivitu, terapeuti, koučové i každý, koho trochu zajímá osobnostní růst. Nebo ten, kdo si chce jen utřídit myšlenky a cítit se líp. Udělejte si z toho rituál a každý večer si třeba u šálku kakaa zrekapitulujte, co jste vlastně všechno zažili. Nechte děti na stránky deníku kreslit, vlepovat listy bylin nebo květiny, na které narazíte. Uložte si tam pírko, které jste našli po cestě k vodě. Ať už zvolíte heslovité zaznamenávání, nebo spíše románovou formu, věřte, že právě deník bude jednou vážně cenná studna vašich vzpomínek. 



Text: Viola Černodrinská Foto: Getty Images